В Гельсінкі може повіяти холодом

Якщо радники Трампа переконають його, що Обама був занадто м'яким стосовно Путіна, а він повинен бути щодо нього твердим, то американсько-російський саміт пройде в Гельсінкі в холодній атмосфері. Розмова з Едвардом Лукасом, британським журналістом і публіцистом, відомим експертом в області політики безпеки.

 

 

– Президент США Дональд Трамп нині зустрінеться в Гельсінкі з російським президентом Владіміром Путіним. Ми повинні очікувати нової Ялти?

 

– Геополітично – ще ні, але психологічно – так. Найбільшою загрозою буде, коли Трамп сприйме зустріч з Путіним яко успіх і повірить, що має з ним чудові стосунки, бо це в майбутньому може ускладнити йому протистояння з Росією, коли станеться щось таке, що вимагало би рішучої реакції США.

 

Є багато тем, про які США і Росія повинні прагматично розмовляти, наприклад, про використання космічного простору, експлуатацію родовищ в Арктиці, ядерне роззброєння. Я не проти діалогу з Кремлем. Однак побоююся, що Трамп і Путін розпочнуть нову еру у двосторонніх відносинах, від чого інші країни тільки втратять.

 

– Польща та інші країни на східному фланзі НАТО втратять відразу. Трамп припустив, що може визнати анексію Криму, заморозити в реґіоні військові навчання за участю солдатів США.

 

– Я би не йшов аж так далеко. Більшість санкцій, накладених на Росію, затвердив Конгрес. Навіть якщо Трамп хотів би їх скасувати, то не в стані це зробити. Треба також пам'ятати, що його адміністрація підтримувала Україну і ухвалила рішення її озброювати, на що не погоджувався президент Барак Обама.

 

Але достатньо буде, якщо Трамп публічно висловиться проти санкцій — і стане небезпечно. В такій ситуації Анґелі Меркель буде важче добиватися єдності у цій справі серед європейців.

 

Такі слова спонукали би також американських і світових концернів обходити санкції.

 

– Трамп пробує сам, без консультації з союзниками, а навіть з власними радниками, розв'язувати міжнародні конфлікти, що тривають десятки років, такі як на Близькому Сході чи на Корейському півострові. Може, в цьому є певний метод? Якщо не впоралися покоління дипломатів, то пора на недипломатичну гру?

 

– Радше справа в тому, що Трамп є несамовитим еґоїстом. І неуком. Він не розуміє ролі в міжнародних відносинах контекстів, зв'язків, історії. Любить говорити, що провів добру зустріч, навіть тоді, коли під час неї нічого не вдалося вирішити – як після саміту з Кім Чен Ином в Сінгапурі, який прецінь не привів до ядерного роззброєння Північної Кореї. Натомість Трамп зцементував китайське лідерство в реґіоні, ослабив союзників США і зняв з Північної Кореї статус глобальної парії. А взамін нічого не отримав. Так само на Близькому Сході – Трамп дав ізраїльтянам все то, що вони хотіли, взамін нічого не вимагаючи. США не відіграють ніякої ролі ані в Сирії, ані в небезпечному конфлікті Ірану з Саудівською Аравією. В результаті впливи США в цьому реґіоні слабкі як ніколи.

 

– Чи вже сама зустріч Путіна з Трампом означає, що російський лідер переміг?

 

– Не обов'язково. Трамп непередбачуваний. Може нас заскочити. Може статися, що поведеться з Путіним гостро і після зустрічі оголосить, що провів з ним дуже тверду розмову і поставив йому багато конкретних умов. Навіть Трамп не знає, що відбудеться після саміту. Раніше вже під час прес-конференцій чи при позуванні до знимки на його обличчі видно, що змагається з чимось важким. Його залізний республіканський електорат це обожнює, говорить про його геополітичний геній.

 

Якщо радники переконають його, що Обама був занадто м'яким стосовно Путіна, а він повинен бути щодо нього твердим, то американсько-російський саміт пройде в Гельсінкі в холодній атмосфері.

 

– На останньому саміті НАТО Трамп погрожував союзникам, що коли не збільшать видатків на оборону, то США підуть своїм шляхом.

 

– На щастя, не дійшло до цілковитої катастрофи, якої багато хто побоювався. Трамп має рацію, коли каже, що багато країн-членів повинні збільшити видатки на оборону. Має рацію, відзначаючи залежність Німеччини від російського газу і критикуючи Nord Stream. Тільки робить це в непродуктивний спосіб.

 

Трамп не розуміє ідеї НАТО. Союз не функціонує за принципом, що союзники ангажуються тільки тоді, коли їм це вигідно. Трамп, очевидно, не знає також, що країни, які не витрачають 2% ВВП на оборону, зазнали великих жертв, підтримуючи США в Іраку чи Афганістані.

 

– Президент США гостро атакує канцлерку Меркель, яка бореться з внутрішніми проблемами. Він розглядає її як супротивника?

 

– Так. Крім того, Трамп не зносить сильних жінок. Те, як він почав втручатися у внутрішню політику країн ЄС, є безпрецедентно і надзвичайно брутально. Так само він веде себе і у випадку Великої Британії, де недавно похвалив екс-главу МЗС і головного прихильника брекзіту Бориса Джонсона, кажучи, що бачить його в кріслі прем'єр-міністра. До цього додаються коментарі американського посла у Берліні, який оголосив, що США будуть підтримувати консерваторів, хоч саме Меркель очолює консервативну партію.

 

Лідери Європи старатимуться підтримувати з Трампом якнайкращі стосунки. І швидко розчаруються. Бо Трамп не визнає стосунків, заснованих на спільних інтересах і цінностях. Він все трактує винятково як транзакції.

 

– Що це означає для Європи?

 

– Вона мусить більш інтеґруватися. Якщо залишиться єдиною, то буде і дуже сильною. Але якщо ми дозволимо поділити нас, як це хочуть Трамп чи Путін, то не матимемо можливості самі вирішувати свою долю. В минулому цього зазнало багато країн ЄС.

 

Розмовляв Бартош Вєлінський

 

 


Bartosz T. Wieliński — Edward Lucas
W Helsinkach może powiać chłodem
Gazeta Wyborcza, 16.07.2018
Зреферував О.Д.

 

 

16.07.2018