Блаженніший – Порошенкові: Не будемо примушувані ставати конфесійно православними.

 

Глава Української Греко-Католицької церкви Святослав Шевчук вболіває за внутрішню єдність православних в Україні, водночас сподівається на те, що під час конфесійних інтеграційних процесів українських греко-католиків не примушуватимуть перейти до Православної церкви.

 

Про це Блаженніший сказав під час загальнонаціональної прощі до Зарваницької чудотворної ікони Пресвятої Богородиці, реагуючи на слова Президента про прагнення досягти автокефалії для Української православної церкви.

 

 

"Ми як греко-католики вважаємо це внутрішньою справою Православної церкви", – зауважив духовний лідер греко-католиків, згідно з цитатою офіційного порталу УГКЦ.

 

"Для УГКЦ з наданням автокефалії нічого не зміниться. Але ми будемо шукати всі можливі шляхи, в дусі екуменічної концепції нашої Церкви, для досягнення єдності між усіма християнами, між усіма частинами Київської церкви Володимирового хрещення", – наголосив Блаженніший Святослав.

 

На переконання Глави УГКЦ, ми мусимо разом дбати про добро нашої держави, а відтак шукати шляхів до відновлення первинної єдності Київської церкви, як це було 1030 років тому. Це – завдання для християн як спадкоємців Хрещення.

 

"Дякуємо за ваше запевнення, що наша Церква буде користуватися всіма правами і не будемо примушувані ставати конфесійно православними, як дехто собі думає. Бо деякі наші люди не розуміли, чому депутати греко-католики голосують за помісну Православну церкву, і запитували, чи тоді, коли вона вже буде, нас не змушуватимуть до неї переходити? Ми кажемо: "Ні, не будуть!"", – зазначив глава УГКЦ.

 

Президент України Петро Порошенко у своєму виступі в Зарваниці відзначив особливу роль Греко-Католицької церкви в державотворенні. 

 

"Вона забезпечила постійну комунікацію із західноєвропейською християнською спільнотою. Вона вже багато століть опікується українською паствою. В часи, коли Україна була бездержавною і розділеною між сусідами саме УГКЦ, особливо в часи владарювання митрополита Андрея Шептицького, на основі церковної структури створила прообраз українського національного організму", – сказав Порошенко, додавши, що священичі родини "цілими династіями формували українську інтелігенцію".

 

"Національне відродження 80-х років минулого століття почалося із відродження УГКЦ. Услід за Церквою з катакомб вийшла і ціла Україна. Українська Греко-Католицька церква весь період свого служіння, заплативши кров’ю святих мучеників, непохитно відстоює віру Христову та українську державність", – зазначив Президент.

 

Водночас Порошенко у своїй промові приділив значну увагу й клопотанню про томос для Православної церкви.

 

"Автокефалія не є клопотом лише українських православних. Це питання нашої української незалежності. Це один із стовпів Української держави, української нації, української національної безпеки. І, врешті-решт, всієї світової геополітики", – зазначив голова держави.

 

"Не можна зупинити ідею, час якої настав. Ідея автокефалії зараз в Україні є саме такою ідеєю. До томосу нас підводить сама логіка історичного процесу, логіка розвитку української нації, логіка розвитку Української  держави", – додав Порошенко.

 

Президент запевнив, що не йдеться про створення "державної Церкви". "Церкви були і будуть незалежними від держави, як це і передбачено Конституцією. Я твердо стою на тому, щоб Церква в Україні була незалежною від держави", – запевнив він.

 

16.07.2018