Майже полетіли

Коли липень перетворюється в листопад, а потім згадує, що є така штука, як «глобальне потепління», і просить вибачення, то навіть кліматичні перипетії не зможуть здивувати... Огляд найбільш виразних подій минулого тижня

 

Пасажири тижня

 


 

Виявляється, спільне між Тунісом і Батумі — це табуретки, на яких сидять українські туристи з сумними роздумами на предмет того, як повернутися додому.

 

Багато разів співвітчизники літали в сторону теплих морів, де дайвінгом займаються всі, хто має ласти — але тепер пасує задуматися, чи варто ставати жертвою суперечок між туристичними операторами й авіаперевізниками.

 

Коли з Середземномор’я до рідного Миргорода чи Почапинців легше добратися фірою, ніж літаком, то всі розмови про прогрес та цивілізацію стають марними. Міністр інфраструктури Володимир Омелян зібрав курултай для розв’язання проблеми, але вийшло якось ніяк, бо потерпілі далі гріли стільці в далекій екзотиці.


Проблеми з пересуванням у просторі є перманентними, і можна прогнозувати, що й наступного року якийсь міністр скликатиме до себе в кабінет тих, хто обіцяє мирянам гарний відпочинок, аби вони (ті, що обіцяють) делікатно гризлися з перевізниками.

 

Миряни в той час традиційно сидітимуть десь на березі лагідного моря, гладитимуть ласти і промовлятимуть в бік перевізників, туроператорів і міністрів різноманітні ідіоми, які Грінченко не вніс у словник.


Лотерея тижня

 


Прем’єр-міністр Володимир Гройсман поки що не надто подібний на борця сумо, але сильно старається таким стати. Керівник вітчизняного Кабінету Міністрів на своєму життєвому шляху боровся з поганими дорогами, не дуже вправними антикорупціонерами і контрабандою, а тепер у нього стало наснаги звернути увагу на лотерейний бізнес.

 

Говорити про цю сферу серйозно можна після поважного вживання чогось забороненого законом, але у Володимира Борисовича вийшло — і тепер заклади, що розташовані на кожному кроці, і яких за законом вже не існує багато років, мали б напружитися.

 

Так само мали б задуматися про своє майбутнє згадані контрабандисти, недолугі ремонтники доріг і борці з корупцією, які її люблять та іноді поважають. Перелічені особистості, не зважаючи на розмахування руками і голосні спічі Гройсмана під час засідання уряду, почуваються відносно спокійно. А з лотереями буде, як у байці Леоніда Глібова про бабу, яка бештала кота, бо той з’їв ковбасу. «Де треба настрашить, там нічого в кутку, як кажуть, прясти на тонку і теревені розпускати».

 

З часів Леоніда Івановича минуло півтораста років, але мало що змінилося.



Міжнародне тижня

 



Успіхи за кордоном президент Порошенко заслужено ставить собі у плюси. Цього разу в Петра Олексійовича стався візит в дуже непрості країни. В Сербії Порошенко не тільки поговорив зі своїм тамтешнім колегою, але і зустрівся з Патріархом Сербської православної церкви.

 

Бонусів від таких рандеву поки що не видно, але про дуже наболіле у вигляді сербських найманців на Донбасі згадано було, а релігійні розмови цікаві напередодні анонсованого Порошенком відновлення помісної української Церкви.


Візит Порошенка в село Сагринь, де поляки в часи Другої світової війни замордували понад тисячу українців, був синхронним з подорожжю польського президента Дуди Волинню, на території якої українці відповідали сусідам тим самим. Тепер сусіди мають нагоду знову мірятися тим, хто кого більше вбив.



Мережа тижня

 



Перед канікулами Верховна Рада вирішила потріпати нерви користувачам всесвітньої павутини законопроектом 6688, який передбачає можливість для СБУ блокувати доступ до сайтів, що можуть загрожувати національній безпеці або просто не подобаються Службі.

 

Рішення суду для цього не буде потрібне, а симпатії компетентних органів мінливі, як погода у Львові.

 

Коли парламентарі, що вже дуже скучили за заслуженим відпочинком, натиснуть відповідні кнопки в будівлі під куполом, то північні корейці, росіяни та інші борці за свободу слів, букв та http задумаються про власну неспроможність скоїти щось подібне.
 

09.07.2018