Керівницю Національного антикорупційного управління Румунії звільнено з посади.

До такого кроку президента Румунії змусило рішення Конституційного суду.

 

 

Президент Румунії Клаус Йоганніс (Klaus Iohannis) в понеділок, 9 липня, підписав указ про звільнення глави Національного антикорупційного управління Лаури Кьовеші (Laura Kövesi). Вона вважалася одним з найбільш непримиренних борців з корупцією в країні.

 

Раніше президент був категорично проти відставки Кьовеші. Її звільнення вимагала партія соціал-демократів, яка контролює уряд, і міністр юстиції Румунії Тудорел Тоадер (Tudorel Toader). Він звинувачував Кьовеші в зловживанні повноваженнями, зокрема у використанні незаконного прослуховування. Окрім того, міністр юстиції звинуватив главу Національного антикорупційного управління в завданні збитків репутації Румунії і порушенні конституції країни.

 

Йоганніс вважав ці звинувачення вигаданими й опирався звільненню Кьовеші. Тож Тоадер звернувся до Конституційного суду, який врешті ухвалив, що президент не має права на «суб'єктивні рішення», і зобов'язав главу держави звільнити прокурора за поданням міністра юстиції. 

 

«Президент діяв відповідно до винесеного раніше рішення Конституційного суду. У правовій державі необхідно поважати рішення Конституційного суду», – зазначила речниця президента Румунії Мадаліна Доброволщі (Madalina Dobrovolschi), чиї слова цитує румунська інформаційна аґенція AGERPRES.

 

Прихильники Кьовеші пов'язують атаку на неї з розслідуванням випадків корупції серед членів правлячої Соціал-демократичної партії. У червні в низці міст Румунії пройшли акції протесту, учасники яких вимагали від уряду країни забезпечити незалежність органів правосуддя. Причиною протестів стали тривалі спроби уряду ускладнити діяльність Національного антикорупційного управління.

09.07.2018