У Румунії пройшли масові акції протесту.

Румуни знову висловлюють своє невдоволення корупцією в уряді та блокуванням дій антикорупційних органів.

 

 

У низці міст Румунії в середу, 20 червня, відбулися демонстрації, учасники яких вимагали від уряду країни забезпечити незалежність органів правосуддя. На акцію протесту в Бухаресті вийшло близько 10 тисяч осіб. Менші демонстрації пройшли ще як мінімум у десяти містах.

 

Причиною протестів стали наполегливі спроби уряду ускладнити діяльність Національного антикорупційного управління. Двома днями раніше парламент змінив процедуру кримінального переслідування. Про це повідомило видання Tagesspiegel.

 

Експерти вважають, що ці зміни запроваджують нереально короткі терміни проведення розслідувань і обмежують використання доказів. Окрім того, уряд має намір за підтримки рішення Конституційного суду усунути з посади голову антикорупційного управління Лауру Ковеші (Laura Kövesi). Президент Румунії Клаус Йоганніс (Klaus Iohannis) виступає проти такого кроку.

 

На думку критиків, зміни вигідні насамперед голові правлячої Соціал-демократичної партії Лівіу Драґні (Liviu Draɡnea), котрого офіційно звинувачено в корупції. Рішення у його справі Верховний суд Румунії винесе 21 червня.

 

Спостерігачі відзначають присутність на демонстраціях незвично великої кількості співробітників сил безпеки. На відміну від колишніх акцій протесту, поліція затримувала демонстрантів, стверджують очевидці. У число затриманих потрапляли навіть журналісти, зокрема й західні.

 

21.06.2018