"Нафтогаз" скерував до Стокгольма позов проти "Газпрому" на $11,58 млрд.

 

Національна компанія "Нафтогаз України" подала до Стокгольмського арбітражу позов з вимогою переглянути тариф на транзит за контрактом із російським "Газпромом". "Нафтогаз" вимагає перегляду тарифу з березня 2018 року і попередньо оцінює свої грошові вимоги у 11,58 млрд дол. без урахування відсотків.

 

Про це повідомляє прес-служба НАК.

 

"Контракт на транзит між "Нафтогазом" та "Газпромом" дозволяє сторонам вимагати перегляду тарифу, якщо на газовому ринку Європи відбулися значні зміни, а також коли тариф не відповідає європейському рівню", – розтлумачили в "Нафтогазі".

 

У своєму рішенні від 28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж з процедурних причин відхилив вимогу "Нафтогазу" щодо перегляду тарифу, сама ж вимога про перегляд тарифу, по суті, залишилась невирішеною.

 

У березні 2018 року "Нафтогаз" направив "Газпрому" запит щодо перегляду тарифу та ініціював переговори згідно з контрактом. Підставами для запиту були значні зміни на газовому ринку Європи, зокрема правил встановлення тарифів на транзит, після підписання контракту в січні 2009 року, а також невідповідність тарифу європейському рівню. 

 

У НАК резюмували: "Газпром" зайняв на переговорах неконструктивну позицію, змусивши "Нафтогаз" звернутися до арбітражу, як передбачено контрактом". 

 

06.07.2018