В Японії стратили керівника й засновника секти «Аум Сінрікьо».

На аутодафе Сьоко Асахара очікував у в’язничній  камері понад 23 роки.

 

 

В Японії стратили засновника релігійної секти «Аум Сінрікьо» Сьоко Асахару, а також кількох керівників організації, відповідальної за найбільший теракт в японській історії. У березні 1995 року сектанти розпорошили отруйний газ зарин в токійському метро, ​​внаслідок чого загинули 13 людей і постраждали близько шести тисяч.

 

Окрім Асахари, страчено Кійохіде Хаякаву, котрий виконував в секті роль військового міністра, а також Томомасу Накагаву і Есіхіро Іноуе. Всі вони закінчили свій земний шлях на шибениці. Про це повідомила телерадіокомпанія ВВС.

 

Сьоко Асахару і 12 його прихильників засудили до смертної кари ще 2004 року. З того часу вони чекали на виконання смертного вироку. В Японії смертних вироків не виконують доти, допоки щодо всіх обвинувачених і співучасників злочину не ухвалено остаточного рішення, а вирок не пройде всі апеляційні інстанції. Адвокати намагалися оскаржити вирок і дійшли до Верховного суду, але він відмовив їм у апеляції. 

 

Релігійна секта «Аум Сінрікьо» була заснована 1987 роко Сьоко Асахарою. Спочатку її еклектичне вчення поєднувало принципи буддизму й індуїзму, а потім і апокаліптичні християнські пророцтва. Засновник секти Сьоко Асахара (справжнє ім'я – Тадзуо Мацумото) оголосив себе одночасно Христом і першою людиною, котра досягла просвітлення, після Будди. Він читав лекції в університетах і видав кілька книг. До початку 90-х років число його послідовників у всьому світі досягало десятків тисяч осіб. Та поступово «Аум Сінрікьо» перетворилося на параноїдальний культ, який проповідував швидке настання кінця світу. Члени секти чимраз частіше вдавалися до насильства, викрадаючи, б'ючи і вбиваючи своїх супротивників, часто використовуючи хімічну зброю для своїх нападів.

06.07.2018