Гройсман працюватиме з протеже у Фіскальній службі аж до звільнення.

 

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман сподівається на активніше залучення керівництва держави у справі викорінення контрабанди на українській митниці.

 

Про це Володимир Гройсман заявив на засіданні уряду в середу, інформує УНІАН.

 

"Можу сказати, що не всі мають бажання побороти тіньові потоки. Це також є серйозним викликом для всієї правоохоронної системи, керівництва держави щодо адекватного реагування на ці виклики", – сказав голова уряду.

 

Зі слів прем'єра, автори тіньових схем, які були б неможливі без участі правоохоронців, спершу створюють бізнесу проблеми при ввезенні товарів, а після цього пропонують "вирішити питання" за певний відсоток. "Держава втрачає десятки мільярдів. Вони (автори тіньових схем, – Z), напевне, заробляють десятки мільйонів або сотні мільйонів. Але держава втрачає десятки мільярдів. У такий складний час це неприпустимо. Мій основний заклик для всіх – схаменутися", – наголосив Гройсман.

 

У четвер Володимир Гройсман говорив про контрабанду і на селекторній нараді у Державній фіскальній службі. Зокрема, він висловив карт-бланш для в.о. голови ДФС Мирослава Продана, котрий раніше очолював фіскалів Вінниччини.

 

 

"Треба відзначити, що багато зусиль було зроблено керівником Мирославом Проданом. Доки я прем'єр-міністр, він керуватиме ДФС. А я нікуди не збираюся", – сказав Гройсман.

 

Також він закликав усіх працівників ДФС, які не мають наміру боротися з контрабандою, звільнитися "упродовж доби".

 

При цім прем'єр повідомив про призначення двох виконувачів обов'язків заступника голови ДФС. Згідно з інформацією УНІАН, в команду до Продана прийшли екс-керівник Офісу великих платників податків Євген Бамбізов та екс-голова Волинської митниці Віктор Кривицький.

 

Судячи із заяв прем'єра, голову уряду також влаштовує теперішній статус податкової поліції, котру не встиг реформувати опонент Гройсмана екс-міністр фінансів Олександр Данилюк (він конфронтував також і з Мирославом Проданом).

 

"Можливо, є дискусія, є податкова міліція чи ні. Для мене такої дискусії немає – податкова міліція є", – затявся Гройсман.

 

Зі слів прем'єра, основним завданням податкової міліції є припинення корупційних схем, а її функціонування має відбуватися в умовах координації з Національною поліцією.

 

Нагадаємо, з 1 січня 2017 року податкова міліція в Україні де-юре поза законом, оскільки в Податковому кодексі податкова міліція виявилася ліквідованою через технічну помилку. І в уряді, і в парламенті розраховували ухвалити закон про створення Служби фінансових розслідувань, яка акумулювала б функції контролю всіх видів фінансово-економічних операцій в країні і дала б змогу ліквідувати економічні підрозділи в інших відомствах, включаючи МВС і СБУ, тому повноваження податкової міліції відновлені не були.

 

20 червня Кабінет Міністрів затвердив план боротьби з контрабандою, який передбачає координацію всіх правоохоронних органів і Державної фіскальної служби. Зокрема, уряд надав право співробітникам Національної поліції цілодобово перебувати на митних пунктах для виявлення порушень.

 

Оглядачі пов'язують зміни на митниці з наміром усунути від митних справ Службу безпеки України, залучивши натомість Національну поліцію, керовану Арсеном Аваковим. Візію Гройсмана, зокрема, розкритикував і Генеральний прокурор Юрій Луценко.

 

04.07.2018