Ймовірнісна липнева спека

Тепла, а навіть спекотна погода протримається в Галичині до кінця тижня, але вже з неділі пополудні почне дощити і наступного тижня температура спаде до 20⁰С. Натомість другу половину липня синоптики заповідають спекотнішу, аніж завше: температура триматиметься на 5 градусів вищою за традиційну в цю пору року. На серпень погода мала би, за прогнозами метеорологів, повернутися до багаторічної норми.

 

Завтра на цілій території Галичини вдень очікують 26–27⁰С (вночі +15⁰), в п'ятницю температура підніметься на 1-2 градуси, а вже з суботи почне падати разом з дощем: в неділю — близько 20⁰, в понеділок-середу — 15-16⁰ з дощем. З четверга мало би прояснитися і теплішати — і так до кінця липня: 25–30⁰.

 

 

Цей прогноз цілком узгоджується з прогнозом на літо британських вчених, оприлюдненим кілька днів тому: вони заповідають в Європі 40% ймовірності теплішого за норму літа і 5% холоднішого. Причому нагадують, що 5% ймовірності теж можуть справдитися, як це сталося в 2009 році, коли у квітні британські синоптики проголосили, що після двох років поспіль зимного і мокрого літа настає «barbeque summer»: комп'ютерні моделі оцінили ймовірність теплішого за середньостатистичне літа у 80%. Липень виявився фатальним, дощі були найбільші за сто років, вдвічі перевищивши норму, лило 42 дні.

 

Але британські синоптики на цьому не зупинилися: восени вони проголосили, що літо як літо, але от зима вже буде тепліша за норму. Виявилася найзимнішою за 31 рік.

 

Двох разів вистачило, і тепер при кожному довгостроковому прогнозі Met Office нагадує про теорію ймовірності.

 

Загалом кажучи, точних довгострокових прогнозів погоди нема досі, незважаючи на закон Мура, за яким обчислювальні потужності одиниці площі комп'ютерної плати подвоюються кожні два роки. Хоча варто визнати, що за 40 років точність колись 2-денного прогнозу нині поширилась на 5-денний. В 1972 році середня помилка 3-деного прогнозу в Європі була 3–4⁰C, тепер вона зменшилась вдвоє.

 

Ми спробували оцінити точність прогнозів, які транслюємо на шпальтах zbruča вже майже 30 місяців.

 

 

Вийшло, що на третьому тижні похибка прогнозу практично виходить на рівень відхилень актуальної температури від середньої за результатами багаторічних вимірювань: ±4,1⁰C.

 

Якщо глянути на розподіл випадків відхилень прогнозу температури від реальної (на графіку червона лінія — прогноз в межах тижня, бордова — другий тиждень і далі),  то зауважимо, що синоптики схильні завищувати прогнозну температуру (в середньому на 0,9⁰), причому це зміщення для прогнозів на другий тиждень чомусь вдвічі менше.

 

 

Ну а як збіглися прогнози з реальною температурою минулого місяця, можна глянути на цьому графіку.

 

 

04.07.2018