Голова Верховного Суду закликає ліквідувати ВСУ.

 

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська виступає за активізацію процедури ліквідації старого Верховного Суду України та сподівається, що цей процес мине без ексцесів.

 

Про це вона заявила на брифінґу у вівторок у Києві, інформує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

Валентина Данішевська

 

Данішевська зауважила, що нині "є відповідна дискусія щодо ліквідації Верховного Суду України".

 

Водночас, з її слів, уся необхідна законодавча база для ліквідації Верховного Суду України є. "Від моменту початку роботи нового Верховного Суду ліквідуються вищі спеціалізовані суди, а також має ліквідуватися Верховний Суд України. Про це прямо вказано в законі про судоустрій і статус суддів. Також є розпорядження Кабінету Міністрів... в якому закріплено майно вищих судів і Верховного Суду України за новим Верховним Судом", – пояснила голова суду.

 

Данішевська зазначила, що вищі суди розпочали процедуру ліквідації своєчасно і вже практично передали все майно. Що ж до Верховного Суду України, то, як пояснила Данішевська, лише 21 червня в Держреєстрі з'явився запис про початок процедури припинення діяльності Верховного Суду України.

 

"Ви знаєте, що судді Верховного Суду України не сприймають цієї ліквідації та, відповідно, по-різному реагують і дещо заважають здійсненню процедури ліквідації", – прокоментувала Данішевська.

 

Голова суду зазначила, що Верховний Суд України як четверту судову інстанцію скасовано. "Коли було скасовано четверту інстанцію, то Верховний Суд України, власне, і втратив свої повноваження. Нинішній Верховний Суд, в якому ми працюємо, – це суд третьої інстанції", – пояснила вона.

 

З її слів, нині вживають заходів для того, щоб процедура ліквідації Верховного Суду України все-таки реально розпочалася, "щоб ті, хто підлягає звільненню, були звільнені". "Настав час активізувати процедуру ліквідації", – закликала Данішевська.

 

Вона звернула також увагу на те, що думка про начебто існування в Україні двох касаційних інституцій є некоректною. "Такий орган, як Верховний Суд, в Україні один. Щодо ліквідації Верховного Суду України як юридичної особи, то це саме те, про що зараз йдеться. Тому не слід плутати та говорити, що існує дві однакові суддівські інституції... Хочеться сподіватися, що цей процес мине без ексцесів", – підсумувала голова ВС.

 

Натомість в.о. голови Верховного Суду України Василь Гуменюк на вівторковому брифінґу заявив: "Не можна ліквідувати Верховний Суд у державі, оскільки держава, вносячи зміни до Конституції та вирішуючи питання про зміну назви "Верховний Суд України" на "Верховний Суд", не планувала ліквідації Верховного Суду України, тільки змінювала назву", – сказав Гуменюк.

 

Він стверджує, що зміна назви не передбачає ліквідації та реорганізації суду. Зі слів Гуменюка, про ліквідацію Верховного Суду України як юридичної особи може йтися в тому випадку, якщо це буде записано в Конституції України.

 

Він розповів, що у Верховному Суді України залишилися 13 суддів і 130 держслужбовців, 15 співробітників патронатної служби, 37 – захищеної категорії, 21 – у відпустці з догляду за дитиною, а 169 співробітників перейшли працювати до нового Верховного Суду.

 

В.о. голови суду наголосив, що треба якнайшвидше усунути помилки, зроблені під час проведення судової реформи, й зазначив, що умов для роботи у Верховного Суду України наразі немає, тоді як судді цього суду мають гарантії довічного обрання.

 

Відповідаючи на запитання про те, які документи необхідно подати для внесення відомостей до реєстру про ліквідацію Верховного Суду України, Гуменюк наголосив: "Насамперед – розпорядчий документ про ліквідацію Верховного Суду України... Єдина людина, яка має право діяти без довіреності, – в.о. голови Верховного Суду України... Я вам даю чесне слово, що я ніколи ні до кого не звертався і нікому не давав повноважень ліквідувати Верховний Суд України", – затявся в.о. голови суду.

 

Нагадаємо, Верховна Рада під час суддівської реформи ввела в тіло Конституції України нову інституцію – "Верховний Суд", усунувши натомість згадку про "Верховний Суд України". Згідно з наміром авторів реформи, це мало дозволити в простий спосіб перезаснувати касаційний суд. Також ВР ухвалила в цілому закон про внесення змін до Господарського процесуального, Цивільного процесуального кодексів, Кодексу про адміністративне судочинство України та інші законодавчі акти (законопроект №6232), який забезпечить завершення судової реформи, визначивши Верховний Суд як єдину касаційну інстанцію в Україні.

 

04.07.2018