Кабінет Міністрів України пропонує позбавляти волі на 3-7 років за контрабанду товарів.

 

Кабінет Міністрів України пропонує передбачити кримінальну відповідальність за контрабанду товарів.

 

Про це йдеться у законопроекті №8543 про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів щодо криміналізації контрабанди товарів, зареєстрованого у Верховній Раді у вівторок, повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна". Водночас, народні депутати на своєму вівторковому засіданні не внесли цього законопроекту до порядку денного.

 

Уряд пропонує викласти в новій редакції 201-у статтю Кримінального кодексу, згідно з якою за контрабанду товарів у значних розмірах пропонують карати позбавленням волі на термін від 3 до 7 років.

 

Нині таку відповідальність передбачено за переміщення через митний кордон України поза митним контролем культурних цінностей, отруйних, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї, боєприпасів і спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.

 

За контрабанду товарів "у великих розмірах" Кабмін пропонує карати позбавленням волі на 15-20 років із конфіскацією майна.

 

Згідно з законопроектом, якщо зазначені правопорушення будуть вчинені організованою групою або контрабанда буде в особливо великих розмірах, то винним загрожуватиме позбавлення волі від 8 до 15 років із конфіскацією майна.

 

У законопроекті пропонують визначити, що контрабанда товарів є вчиненою в значних розмірах, якщо її вартість у 500 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, у великих розмірах – якщо вартість у 2 тис. і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум, в особливо великих розмірах – якщо її вартість у 5 тис. і більше разів перевищує такий мінімум.

 

Злочини, пов'язані з контрабандою, будуть підслідні Національній поліції або слідчим органам, які здійснюють контроль над дотриманням податкового законодавства, що розпочали досудове розслідування.

 

Нагадаємо, у червні уряд Володимира Гройсмана ініціював реформування контролю за митними процедурами. Зі слів оглядачів, Гройсман узяв собі в союзники міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, водночас почав поступово відтискати від цих завдань Службу безпеки України.

 

03.07.2018