Внаслідок негоди річки вийшли з берегів, підтопило сотні будинків.

 

Український Гідрометеорологічний центр попереджає про те, що 30 червня та 1 липня у зв’язку з сильними та дуже сильними дощами в річках басейнів Дністра, Сяну, Прута та Серету (Львiвщина, Івано-Франківщина, Буковина) очікують формування дощових паводків з пiдйомами рiвнiв води на 0,5-1,5 м, а на ділянках зі звуженими руслами – до 2–2,5 м. Гідрометцентр передбачає вихiд води на заплаву, інтенсивний мiсцевий схиловий стік, утворення локальних селевих потоків.

 

Попередження опубліковане на офіційній сторінці Державної служби з надзвичайних ситуацій.

 

 

Так, 30 червня – 1 липня на рiчках басейну Днiстра (від Тернопілля і до Вінниччини) очiкується пiдйом рiвнiв води на 0,2–1 м.

 

30 червня – 1 липня на ріці Ворона бiля Тисмениці (Iвано-Франкiвщина) можливе продовження пiдйому рiвня води на 0,3–1,0 м. Мiсцями затоплення заплави.

 

У другiй половинi доби 1 липня на Дністрі біля гідрологічного поста Залiщики (Тернопілля) очiкується проходження максимального рівня паводку висотою 670–720 см над нулем поста (рiвень води станом на 08:00 30 червня становить 508 см над нулем поста).

 

Вночі 1 липня на Пруті біля гідрологічного поста Чернівці (Буковина) очiкується проходження максимального рівня паводку висотою 300–350 см над нулем поста (рiвень станом на ранок 30 червня – 200 см над нулем поста).

 

За минулі дві доби негода вже наробила біди в Україні. Вранці у суботу ДСНС повідомила: 29–30 червня внаслідок ускладнення погодних умов (гроза, пориви вітру) через спрацювання системи захисту ліній електропередач знеструмлено 384 поселення у 10 областях. Найбільше на Дніпровщині – 157 населених пунктів та на Київщині – 104 н.п.

 

Внаслідок інтенсивних опадів та поривів вітру в окремих областях зафіксували численні випадки підтоплення та пошкодження об’єктів житлової та соціальної сфери. Зокрема, на Дніпровщині повалило біля 150 дерев, пошкодило 6 автомобілів, понищило 5 дахів.

 

На Прикарпатті підтоплено 188 житлових будівель, 12 прибудинкових територій, 1250 присадибних ділянок, зруйновано 9 км автомобільних доріг, пошкоджено 54 км доріг місцевого значення. До обіду суботи спостерігалися підтоплення в місті Калуш, селищі Богородчани, на території Рожнятівського району та Яремчанської міської ради.

 

На Львівщині станом на ранок суботи фіксували підтоплення 60 присадибних ділянок, 25 житлових будинків та 6 підвалів. Затопило кавалок дороги державного значення Миколаїв–Жидачів–Калуш у селі Мельничі на Жидачівщині (гирло річки Свіча перед її впадінням у Дністер).

 

Станом на 13:00 ДСНС доповнила інформацію: найбільше збитків зазнав Стрийський район. Підтоплено 20 підвалів житлових будинків, 10 присадибних ділянок та 40 колодязів у селі Зарічне. Вода з дороги в Мельничах уже зійшла.

 

У Чернігові підтопило 90 приватних домоволодінь. Для рятувальних робіт та долання наслідків негоди залучили два човни. З підтоплених вулиць евакуювали 16 осіб, троє потребували допомоги медиків. Відбулося часткове руйнування дорожнього покриття біля автомобільного мосту через річку Білоус Чернігівського району.

 

30 червня на річці Дністер біля селища Стара Ушиця Кам’янець-Подільського району рятувальники витягнули з води двох рибалок – через сильну хвилю вони не могли самостійно доплисти до берега, існувала загроза перекидання човна.

 

29 червня в акваторії Каховського водосховища на Іванівських островах біля міста Енергодар вітер звалив дерево на жінку. Жертва негоди отримала сильні поранення і самостійно не могла добратися до берега. Рятувальники за допомогою моторного човна дісталися до острова, застосували спецтехінку для звільнення відпочивальниці. Врятованих 38-річну жінку та її 15-річну доньку передали медикам.

 

30.06.2018