Leopolis Jazzz Fest: 29 червня

Сьогоднішній день на Leopolis Jazzz Fest на відкритих сценах порівняно з учорашнім обіцяє бути більш джазовим з суто стильового погляду.

 

На сцені біля Палацу Потоцьких звучатиме негучна музика. Dark Side Trio (що виступає о 12.00) – молоді українські музиканти, для яких це дебют на такому престижному джазовому фестивалі. Вони рухаються в річищі основної джазової традиції, виконуючи рефлексивно-забарвлений постбоп, а склад інструментів – тенор-саксофон, клавішні/орган, барабани – надає їхньому звучанню камерного характеру. Проект «Стара книжкова шафа» – авторські композиції. Музика  для вслуховування та спокійного, задумливого, навіть філософічного настрою.

 

Mathias Heise Quadrillion

 

Гурт Mathias Heise Quadrillion – гості з Данії, квартет, цікавий насамперед доволі незвичним складом інструментів. Його лідером є виконавець на гармоніці Матіас Гейзе. Це доволі незвичний, особливо для фьюжн-групи, інструмент, який звучить у супроводі електричної гітари, електричного басу та барабанів. Музика гурту, що був заснований у 2012  році, – мелодійний, інколи енергійний, а інколи лірично забарвлений фьюжн.

 

Shalosh Trio

 

День на Площі Ринок о 15.00 розпочнуть гості з Ізраїля Shalosh Trio. За складом це класичне фортепіанне тріо, тобто, фортепіано, акустичний бас і барабани. Проте, попри традиційний джазовий формат, ізраїльські музиканти, які виконують авторську музику, шукають своє оригінальне обличчя: поєднують різні стилі і напрями, від класики до року, добиваючись ритмічно різноманітного, інколи камерного, а інколи енергійного і навіть пафосного звучання. В активі гурту впродовж трьох років існування гурту – два записаних альбоми і чималий досвід виступів у багатьох країнах світу.

 

О 17.00 на зміну тріо вийде квартет з Німеччини, в якому до класичного тріо додасться труба лідера Фредерика Кьостлера. Проект під назвою Die Verwandlung (тобто, «Перетворення», або «Метаморфоза») – це вже зрілі музиканти, особливо їх лідер, який має великий виконавський досвід на різних престижних фестивалях. Вони виконують також авторську музику, яку важко однозначно визначити в плані стилю. Це переважно акустичний (інколи не без використання електронного звучання), але ритмічно розкутий і не без зазіхань на авангард.

 

Ларс Даніельссон

 

Про хедлайнерів дня мені вже доводилося писати, і можна лише додати, що в дечому це, мабуть, один із найцікавіших днів фестивалю. Неперевершений лірик, шведський контрабасист Ларс Даніельссон зі своїм гуртом Liberetto – вже улюбленець публіки фестивалю за виступом два роки тому. А співпраця з львівським оркестром додає цьому проекту особливого значення.

 

Що ж стосується славетного піаніста Ахмада Джамала – то це не тільки зустріч з живою джазовою легендою, але, сказати б, найглибший можливий на сьогодні дотик до джазової традиції.

 

29.06.2018