У Львові все буде ДЖАЗ

Сьогодні, 27 червня, у Львові розпочинається довгоочікувана для меломанів подія – Leopolis Jazz Fest 2018.

 

 

Головні концерти, як і годиться, відбудуться на головній сцені, яка розташована у Парку культури і носить ім’я Едді Рознера. Заанонсовуємо їх детально, однак нагадаємо, що матимемо також дві денних сцени – на площі Ринок та на площі біля Палацу Потоцьких. Концерти на першій відбуватимуться вдень о 15:00 та 17:00, а на другій – зранку о 12:00 та 14:00. Отже, розклад концертів залишає можливість палким поціновувачам джазу встигнути почути все, переходячи від сцени до сцени.

 

 

Сьогодні, 27 червня, 19:00

 

Charles Lloyd & the Marvels featuring Bill Frisell, Reuben Rogers, Eric Harland and Greg Leisz

 

 

Чарльз Ллойд (Charles Lloyd) – леґендарний американський саксофоніст, який на початку своєї кар’єри грав з Орнетом Коулманом, Майлзом Девісом, Джоном Колтрейном, Чарлі Мінгусом, Коулманом Гокінзом. Новатор джазу, який поєднав у своїй творчості авангард з роком та східною музикою, а ще приніс у джаз особливу духовну якість і, мабуть, як мало хто навіть серед найвидатніших джазових музикантів постає насамперед більше як людина духу, ніж музикант. Ллойд вже відвідував львівський фестиваль у 2014 році, щоправда, тоді його концерт збігся з днями трауру, оголошеного в країні, і, відповідно, через зміну програми незаплановано набув трагічної тональності. До речі, тоді Ллойд отримав премію імені Едді Рознера, і це вже другий випадок, коли фестиваль приймає свого лауреата (після Генкока).

 

Відзначу, що Ллойд приїздить з дуже потужною командою виконавців. Зокрема, одним із його партнерів буде один із найкращих джазових гітаристів світу Біл Фріселл (Bill Frisell), виконавець, вартий окремого виступу на головній сцені.

 

Олександр Юдін

 

 

Сьогодні, 27 червня, 21:00

 

Jamie Cullum

 

 

Джеймі Каллума вважають найуспішнішим британським джазовим виконавцем. Його альбоми розійшлися по всьому світу тиражем понад 10 мільйонів. Він номінувався на премію Греммі, три рази номінувався на премію BRIT, володар премії Ronnie Scotts Jazz Award. Він уже залишив своє ім'я в історії джазу, випустивши мультиплатиновий альбом Twentysomething. Джеймі Каллум володіє здатністю і універсальністю поєднувати музичні жанри, розмиваючи їх межі, унікально поєднуючи джаз, поп і рок.

 

Офіційний анонс з сайту фестивалю

 

Найвідоміший у світі британський джазовий виконавець, молодий співак, піаніст, автор пісень Джеймі Каллум (Jamie Cullum), який стрімко підкорив широку аудиторію не тільки прихильників джазу, а й любителів популярної музики. Завдяки особистому шарму, особливій щирості, властивій його виконавській манері, а також текстам пісень, він наче повернув джазу здатність бути мовою молодого покоління, здатність збирати величезні зали. Стосовно нього особливо доречне визначення storyteller – тобто музикант, що розповідає історію, власну історію.

 

Олександр Юдін

 

 

Четвер, 28 червня, 19:00

 

R+R=NOW

 

 

R+R=NOW об’єднує найкращих молодих музикантів однією спільною місією: створювати актуальну музику. Натхненний висловлюванням Ніни Сімон, що «творчість музиканта має бути відображенням часу, в який він творить», Роберт запитує: «Що ми можемо зробити саме зараз?!» Відповіддю на це непросте питання і став гурт R+R=NOW (Reflect+Respond=NOW) – колектив із шести найбільш сильних і відкритих виконавців нашого покоління.


Музиканти не забувають і про соціальну складову, без якої вже давно важко уявити будь-яку актуальну музику. Кожен музикант у R+R=NOW є андеграундною іконою і може похвалитися успішною сольною кар’єрою. Учасники гурту давно знайомі, їх пов’язують дружні стосунки, і це помітно навіть на сцені.


R+R=NOW об’єдналися для туру в надії відкрити нові музичні горизонти, і глядачі Leopolis Jazz Fest зможуть стати свідками цих відкриттів.

 

Robert Glasper – рояль та клавішні

Christian Scott Atunde Adjuah – труба

Terrace Martin – вокодер, саксофон

Derrick Hodge – бас

Taylor McFerrin – синтезатори та бітбокс

Justin Tyson – барабани

 

З офіційного анонсу на сайті фестивалю

 

Давно очікувана в Україні зірка – піаніст і клавішник Роберт Гласпер (Robert Glasper), володар двох нагород Греммі, вийде на сцену з командою музикантів з гучними іменами.

 

Музика Роберта Гласпера особливо імпонує молоді через тонке й багате використання ритмів хіп-хопу. Але водночас вона глибоко вкорінена в традиціях афроамериканської музики – джазу, госпелу, R&B – та вражає свіжістю мислення, зокрема виявленому в несподіваних інтерпретаціях джазових стандартів. Гласпер та його партнери належать до покоління 30-40-річних музикантів, що вже досягли визнання і водночас є авангардом пошуків нових шляхів у джазі. Серед зіркових партнерів Гласпера – один із найяскравіших трубачів молодого покоління Крістіан Скотт (Christian Scott) та саксофоніст і клавішник Террас Мартін (Terrace Martin), вже знайомий публіці за участю в торішньому бенді Гербі Генкока. Обоє – любителі змішувати різні музичні стилі і напрями, й обоє – також володарі Греммі.

 

Олександр Юдін

 

 

Четвер, 28 червня, 21:00

 

Lee Ritenour and Dave Grusin feat. Melvin Lee Davis and Wes Ritenour

 

 

Квартет двох досвідчених та увінчаних багатьма лаврами музикантів – гітариста Лі Рітенаура (Lee Ritenour) та піаніста й клавішника Дейва Грюзіна (Dave Grusin), володарів Греммі та інших нагород.

 

У Грюзіна три Греммі, а в Рітенаура, щоправда, лише одна, проте 15 номінацій. Крім того, Грюзін написав музику до десятків кінофільмів і був відзначений декількома нагородами кіноакадемії. Обох музикантів об’єднує, окрім найвищого професіоналізму, те, що вони виконують мелодійну музику – фьюжн або smooth-jazz, – яка апелює до широких кіл слухачів. До речі, майже напередодні виступу (26 червня) Грюзіну виповниться 84 роки!

 

Олександр Юдін

 

 

П’ятниця, 29 червня, 19:00

 

Lars Danielsson Group Liberetto III & INSO-Lviv

 

 

Для шведського контрабасиста Ларса Даніельссона це вже друга зустріч з аудиторією Leopolis Jazz Fest. Перша відбулася два роки тому, коли він привозив свій квартет і проект Liberetto ІІ. Слід зауважити, що частка представників європейського джазу серед хедлайнерів львівського фестивалю за сім років істотно поступається збірній заокеанських зірок. Проте концерт Ларса Даніельссона на позаминулорічному фестивалі далебі можна згадати як один із найкращих за всю історію львівського фестивалю: музикантам довелося виходити на біс чотири рази, що становить своєрідний рекорд для фестивалю.

 

Даніельссон – один із найтонших і найбільш ліричних контрабасистів світового джазу. Його музиці властиве органічне поєднання джазу з класикою і водночас – з фольклорними складовими, а його виконавча манера демонструє бездоганний смак, виразне звучання, мелодійність імпровізацій. Від часу останньої зустрічі з українською публікою дискографія музиканта поповнилася новим альбомом Liberetto III – в який, до речі, включена п’єса Lviv, написана під враженням згаданого виступу.

 

На цей раз у Львові він презентує унікальну програму, яка готується спеціально для виступу у Львові та буде виконана з Академічним симфонічним оркестром INSO-Львів. Концерт Ларса Даніельссона буде присвячений його ювілею, адже у 2018 році музиканту виповнюється 60 років.

 

Олександр Юдін

 

 

П'ятниця, 29 червня, 21:00

 

Ahmad Jamal

Ахмад Джамал виступатиме на фестивалі напередодні свого 88-го дня народження. Нині він дає лише кілька концертів на рік, і, зрозуміло, його виступ на львівському фестивалі – подія, яку важку переоцінити

 

 

Це ще одна жива легенда джазу, один із тих музикантів, кого за океаном прийнято благоговійно називати не інакше, як «іконою», – піаніст Ахмад Джамал (Ahmad Jamal).

 

Внесок цього музиканта у розвиток джазу й зокрема джазового піанізму важко переоцінити. Лише на декілька років молодший за Майлза Девіса, Джамал своїм розумінням ритму як головного музичного моменту й особливою мінімалістичною манерою вплинув на нього, а також на гігантів сучасного джазового піанізму – особливо на Кіта Джарретта, а також Гербі Генкока, Чіка Корію, того ж Роберта Гласпера і, звісно, багатьох інших видатних музикантів. Це та зірка на джазовому небосхилі, що освітлює цілу епоху.

 

Олександр Юдін

 

 

Субота, 30 червня, 19:00

 

Jacob Collier

 

 

Щодо Джейкоба Кольєра нерідко і небезпідставно вживають слово «чудо» (prodigy), щоб схарактеризувати його неймовірні музичні таланти, які він виявляє на своїх «шоу одного виконавця», використовуючи, окрім свого голосу, цілу низку різноманітних музичних інструментів. Крім того, він не тримається одного музичного напряму, легко поєднуючи різні стилі, а ще співпрацює з такими різними виконавцями, як, наприклад, Гербі Генкок чи Snarky Puppy. І хоча англієць на сьогодні випустив лише один музичний альбом, проте отримав за нього одразу дві Греммі. 

 

Олександр Юдін

 

Субота, 30 червня, 21:00

 

Mario Biondi

 

 

Маріо Біонді – володар проникливого, оксамитового голосу, яким він вміє чарувати публіку, а джерелом натхнення його музики переважно є американський R&B. І не дивно, що в його альбомі Sun (2013), котрий мав надзвичайний успіх, взяли участь Ел Джерро, Чака Хан та деякі інші визначні композитори цього стилю.

 

Олександр Юдін

 

 

Неділя, 1 липня, 19:00

 

Stefano Bollani – Napoli Trip

 

 

Стефано Боллані – піаніст вельми своєрідного, самобутнього стилю, в якому поєднуються джаз, класика, елементи фольклору – тому не дивно, що він постійно співпрацює з фірмою звукозапису ECM Records. Кожний його альбом – це новий несподіваний стиль, співпраця з новим складом – від виконавців на народних інструментах до симфонічного оркестру. На Leopolis Jazz Fest Боллані представить створену ним з бразильськими музикантами групу QUE BOM.

 

Олександр Юдін

 

 

Неділя, 1 липня, 21:00

 

Marcus Miller

 

 

Маркус Міллер – один із топових джазових бас-гітаристів світу та один із тих музикантів, що завдяки своїй стильовій багатобічності широко відомі за межами аудиторії слухачів джазу. Він виконує фьюжн, сучасний джаз, R&B, фанк, постбоп, смусджаз та ін. Тож не дивно, що його музика знаходить шлях до прихильників різних музичних напрямів.

 

Фактично, яку б зірку сучасного джазу усіх поколінь не назвати, можна бути впевненим: вони записувались або грали разом з Міллером. А ще можна згадати, що Маркус Міллер із його ефектною манерою гри також бажаний гість у бендах відомих зірок рок-музики, як-от Елтон Джон, Карлос Сантана, Браян Феррі.

 

Для Маркуса Міллера це вже не перший візит в Україну, але перша поява на сцені львівського фестивалю.

 

Олександр Юдін

 

27.06.2018