Контактна група домовилася про перемир'я на жнивний період.

 

Тристороння контактна група на переговорах у Мінську підтримала ідею запровадження перемир'я на період жнив. 

 

Про це повідомила Дарка Оліфер, прес-секретар представника України у тристоронній групі Леоніда Кучми.

 

"У зв’язку з початком жнив тристороння контактна група за участі представників ОРДЛО: підтверджує повну відданість сторін конфлікту всеохопному, сталому та безстроковому режиму припинення вогню, починаючи з 1 липня 2018 року за київським часом; підтверджує свою загальну і тверду відданість повному виконанню мінських домовленостей", – поінформувала Олівер на своїй сторінці у Facebook.

 

Як заявив спецпредставник ОБСЄ в ТКГ Мартін Зайдік, учасники сторони конфлікту підтвердили свою прихильність повному виконанню "мінських угод".

 

"Я виходжу з того, що сторони вже довели це рішення до відповідних найвищих структур", – сказав він журналістам, згідно з повідомленням аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

"Тристороння контактна група затвердила заяву у зв'язку з початком збирання врожаю. За участю окремих районів Донецької та Луганської областей підтверджено прихильність повному та всеосяжному припиненню вогню з 1 липня 00:01 за київським часом", – поінформував представник ОБСЄ.

 

При цім Зайдік пообіцяв порушникам перемир'я "заходи дисциплінарного покарання". "Ідеться про прийняття і дотримання відповідних наказів про припинення вогню, ефективне застосування дисциплінарного покарання в разі порушення режиму припинення вогню, відмову від наступальних дій, розвідувальних операцій і застосування вогню, в т.ч. вогню у відповідь", – підкреслив представник ОБСЄ.

 

Крім того, "суворо забороняється ведення вогню як у бік, так і з боку населених пунктів, застосування важкого озброєння в населених пунктах та поблизу них".

 

Водночас українська сторона сторона наголошує: задля того, аби режим перемир'я запрацював по-справжньому, треба дотримати безпековий блок питань "мінських угод". На переконання української сторони, незаконні збройні формування ОРДЛО мають відійти до лінії розмежування, встановленої "мінським" меморандумом від 19 вересня 2014, вивести важкі озброєння, надати повний доступ на всю територію членам спостережної місії ОБСЄ, зокрема "постійний моніторинг СММ ОБСЄ території вздовж неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону, створення зон безпеки у районах, розташованих поруч із українсько-російським кордоном".

 

Українська делеґація надалі працює над звільненням утримуваних осіб. "Чекаємо на конструктивну реакцію протилежної сторони щодо українських пропозицій з цього питання. Ми готові до широкого компромісу задля того, аби люди повернулися додому", – переповіла Оліфер.

 

28.06.2018