Суд заарештував усіх затриманих у справі про погром ромського табору.

 

Пустомитівський районний суд Львова обрав запобіжний захід можливому організаторові нападу на ромський табір у Львові Андрієві Тичці у вигляді тримання під вартою на два місяці без права внесення застави, передає Громадське радіо.

 

Адвокат 20-річного хлопця просив домашнього арешту і заявив, що оскаржуватиме рішення в апеляційному суді.

 

«Він раніше не судимий, його ще можна вважати дитиною, він абсолютно не усвідомлював своїх дій. Він не має наміру перешкоджати слідству, переховуватись від суду. Він особа досить спокійна. Змісту впливати на потерпілих чи інших неповнолітніх осіб у нього немає, адже їхні свідчення вже долучені до матеріалів кримінального провадження. Намірів вчиняти якісь правопорушення у нього точно немає. Він проживає із самотньою матір’ю, підробляє, щоб допомогти свої матері. Просто сталась прикра випадковість», – зазначив адвокат Іван Яцишин.


Андрій Тичка визнав свою вину у скоєнні хуліганських дій, але поки відмовився давати свідчення.


Підозрюваний в організації нападу на табір ромів біля Львова Андрій Тичка. Фото: Ірина Саєвич/Громадське радіо.

 

На запитання судді про те, чи робив він це сам, він відповів, що діяла група із приблизно 16 осіб. З рештою підозрюваних, за його словами, знайомий, втім не був у дружніх стосунках. Про те, що вони всі неповнолітні, не знав.

 

Упродовж двох днів Пустомитівський районний суд обрав запобіжний захід для всіх восьми затриманих підозрюваних. Вони перебуватимуть під вартою протягом двох місяців без права внесення застави.

 

Водночас у поліції кажуть, що встановили особи 14-ти ймовірно причетних до нападу, що завершився вбивством людей.

 

Ситуацію прокоментувала і мама одного зі заарештованих підозрюваних. За її словами, сина підставили – мовляв, він просто йшов, коли приїхала поліція і затримала його.

 

«У дитині я впевнена, дитину підставили. Є вказівка зверху, комусь це вигідно і комусь це треба. На місці злочину, як вони кажуть, не затримували, де от той весь був табір циганів. Дитина йшла по вулиці, над’їхала поліція і його затримали без всяких попереджень і пояснень», – заявила жінка.


Судове засідання з обрання запобіжного заходу підозрюваним у нападі на табір ромів. Фото: Ірина Саєвич/Громадське радіо.

 

«Того дня, у суботу, він просто півдня лежав, у нього дуже боліли руки і ноги, він був дуже перевтомлений, тому що 5 днів відпрацював дуже важко. Я знаю всіх його друзів, він дружить зі своїми хлопцями з військового ліцею, тому що він там навчався два роки. Людина була в закритому військовому ліцеї, він не завжди приходив додому навіть на вихідні. Бо якщо не встигав з навчанням, мусив довчитися. Він прекрасно знає історію, закони», – зазначила мати іншого заарештованого хлопця.

 

«Він не може в мене в хаті курочку зарізати, то не той варіант. Він, може, виглядає таким кремезним, сильним, прекрасним, але ні», – додала жінка.

 

Напад на ромський табір біля Львова стався у ніч на 24 червня. Нападники вбили 24-річного хлопця та поранили ще трьох людей, зокрема 10-річну дитину.

26.06.2018