Дев'ять країн ЄУ вирішили створити європейські сили реагування.

До цієї спілки долучилася, зокрема, Велика Британія, попри свій намір вийти з Європейської Унії.

 

                                        Урсула фон дер Ляєн

 

Міністри оборони дев'яти країн Євроунії – Німеччини, Великої Британії, Франції, Данії, Бельгії, Іспанії, Португалії, Естонії та Нідерландів – оголосили про створення спільних європейських сил реагування, які дозволять Лондону надавати військову підтримку Брюсселю і після завершення процесу виходу з Євроунії. Відповідний договір про наміри був підписаний в понеділок, 25 червня, в Люксембурзі. Про це повідомила телекомпанія RTL.

 

Ініціатива реалізується за пропозицією президента Франції Емманюеля Макрона, котрий під час свого виступу в вересні минулого року заявив про необхідність створення автономних сил оборони Європи, здатних діяти без підтримки НАТО та Сполучених Штатів. У завдання коаліційних сил входитиме оперативне реагування на кризи поблизу європейських кордонів.

 

«Ми переконані, що Європа повинна бути сильною, здатною на більше, готовою захистити нас і наш суверенітет», – заявив після зустрічі міністр збройних сил Франції Флоранс Парлі.

 

«Нам йдеться передовсім про те, що ми створимо форум рівноправних країн, який у разі кризи здійснюватиме аналіз ситуації, і його можна буде оперативно обговорити», – пояснила керівниця німецького військового відомства Урсула фон дер Ляєн.

 

Запропонований формат взаємодії відрізняється від проекту «Перманентної структурної співпраці» (Permanent Structured Cooperation – PESCO), до якого в листопаді 2017 року долучилися 23 країни Європейської Унії. Проект не підтримали Данія, Ірландія, Мальта, Португалія і Велика Британія, котра має намір покинути ЄУ в березні 2019 року. У зв'язку з цим на створенні європейських сил реагування особливо наполягав Лондон, зацікавлений у підтримці військової кооперації з континентальною Європою в форматі, що виходить за рамки НАТО і двосторонніх зв'язків.

26.06.2018