Балух: Україна відстоїть право господарювати в Криму й Донбасі.

 

Політичний в'язень Кремля із Криму Володимир Балух написав листа президентові Петру Порошенку, в котрому висловив упевненість у тому, що Україна поверне собі Крим.

 

Про це повідомив заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз.

 

Володимир Балух на засіданні суду минулого тижня

 

"Я впевнений, що Україна відстоїть своє право жити і гідно господарювати на Богом даними нам землях Криму і Донбасу набагато швидше, ніж на це сподівається кремлівська кліка. І факту взяття ними в заручники громадян іншої держави ще належить відіграти в цьому не останню роль", – написав пан Володимир.

 

Балух у листі до президента розповів, що коли 12 червня в анексованому Криму відзначали "день Росії", з вікон ізолятора лунали вигуки "Слава Україні", також там співали український гімн.

 

Політв'язень, що був засуджений до 3 років 6 місяців колонії-поселення за публічну демонстрацію власного патріотизму та вивішування українського прапора над власною оселею (формально – за звинуваченням у зберіганні боєприпасів), висловив сподівання, що світова спільнота активніше допомагатиме Україні. 

 

"В першій половині минулого століття людство вже отримало урок, коли нерішучість одних країн, відстороненість других та злочинна жадність третіх спричинили до великих потрясінь не лише в Старому Світі, а й далеко за його межами. Україну ж вчергове впрягли в ярмо ворожого господарювання... Щиро сподіваюсь, що гіркий досвід історії таки згуртує цивілізований світ та додасть рішучості й солідарності діям керівництва його країн, аби не заходити на чергове коло кривавих бань, а зупинити знавіснілого агресора, хай навіть зазнавши при цьому тимчасових фінансових втрат і деяких бізнесових незручностей", – написав Балух.

 

Пан Володимир похвалив президента за зусилля зі звільнення поневолених та протидії російській агресії, хоча додав, що не голосував за нього на виборах.

 

Петро Порошенко згодом подякував "нескореному Володимирові Балуху за його лист та ще більше – за мужність".

 

У понеділок сімферопольський суд розглядатиме клопотання адвокатів про умовно-дострокове звільнення Володимира Балуха. Як повідомили у Кримській правозахисній групі, розглядатиметься "справа про патрони", в котрій є "очевидні ознаки політичних переслідувань".

 

"Балуха звинуватили у незаконному зберіганні боєприпасів та вибухових речовин, які нібито знайшли на горищі його будинку. Балух свою провину не визнав. Під час повторного розгляду справи суддя проігнорувала докази невинуватості українця і факти фальсифікації доказів у справі проти нього", – резюмували правозахисники.

 

25.06.2018