Реджеп Таїп Ердоґан святкує перемогу на виборах президента Туреччини.

Йому вдалося перемогти у першому ж турі голосування.

 

 

На даний момент Центральна виборча комісія Туреччини опрацювала 99% бюлетенів. За даними комісії, Реджеп Таїп Ердоґан набрав 52,5% голосів, за його найближчого конкурента від опозиційної Народно-республіканської партії Мухаррема Індже проголосували 31,5% виборців. Представник курдської Партії демократії народів Селахаттін Демірташ, який з 2016 року перебуває у в'язниці, посів третє місце в президентських перегонах, набравши 8,4% голосів.

 

За результатами парламентських виборів, які пройшли одночасно з виборами президента, більшість депутатських мандатів у парламент отримав «Народний альянс», сформований Партією націоналістичного руху і Партією справедливості і розвитку під керівництвом Ердоґана. За нього проголосувало 53,6 відсотка виборців, котрі прийшли на дільниці. Опозиційну Народно-республіканську партію, своєю чергою, підтримало 22,7% виборців. Прокурдська Партія демократії народів отримала 11,6% голосів, а «Добра партія» (молоді націоналісти) – 10%. Інші партії не змогли подолати десятивідсоткового бар'єра.

 

Про свою перемогу Ердоґан оголосив ще до офіційного завершення підрахунку голосів. «Згідно з неофіційними результатами, наш народ довірив мені роль президента країни, а парламентську більшість – "Народному альянсу". Це велика відповідальність .Я сподіваюся, що ніхто не ставитиме під сумнів результати голосування з тим, щоб приховати своє фіаско», – заявив він.

 

Незважаючи на повідомлення про порушення під час виборів, опозиційні партії відмовилися оскаржувати результати голосування. Про це повідомила турецька інформаційна аґенція Anadolu

 

Нагадаємо, Ердоґан з 2003-го до 2014 року був прем'єр-міністром Туреччини, потім здобув перемогу на президентських виборах. У квітні 2017 року за його ініціативою в Туреччині пройшов референдум про перехід до президентської форми правління: президент отримає розширені повноваження, а посаду прем'єр-міністра скасують. Це нововведення має запрацювати саме після цих виборів.

25.06.2018