Клімкін: Україна та Польща разом оцінять розкопки у Грушовичах.

 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що Україна і Польща мають разом працювати над справою ексгумації своїх громадян, які загинули під час Другої світової війни та в післявоєнні роки.

 

Про це Клімкін заявив на Форумі місцевого розвитку в Трускавці, відповідаючи на запитання про результати польсько-українських розкопок, що тривали в Грушовичах на місці зруйнованого в Польщі пам’ятника воїнам УПА.

 

"Моя позиція проста. Маємо працювати над питаннями ексгумації разом, щоб довіряти один одному. Ми переконали польську сторону, що маємо розпочати це в Грушовичах. Це було важливо для нас, оскільки пам’ятник був зруйнований. І коли камені з цього пам’ятника були потім вкарбовані у дорогу місцевою владою, це для нас не просто політично було неприйнятно, це було емоційно неприйнятно", – цитує аґенція "Укрінформ".

 

Він додав, що "польська сторона мала зробити цей крок – і вона його зробила, тепер результати цієї ексгумації мають бути оцінені саме разом".

 

Міністр підкреслив: якщо ми почнемо окремі розкопки тут, в Україні, то теж маємо це робити разом, а не тільки польська сторона. І завжди має бути спільна оцінка, щоб потім ніхто нікого не звинувачував.

 

Він зауважив, що готовий поїхати на будь-яке місце загибелі поляків і віддати їм шану, але такі самі дії очікує і від польської сторони.

 

Нагадаємо, в кінці травня у Грушовичах завершилися розкопки на місці зруйнованого торік монумента на сільському цвинтарі.

 

Секретар державної комісії з питань увічнення пам'яті учасників АТО, жертв війни і політичних репресій Святослав Шеремета заявив, що під час розкопок виявили 18 поховань, з-поміж яких три належать військовикам – властиво, воїнам УПА. "Це підтверджують спогади очевидців, архівні дані, характер та глибина поховань, супровідний матеріал", – прокоментував Шеремета.

 

Павло Подобєд, фахівець Українського інституту національної пам'яті, підкреслив: про належність останків саме воякам УПА свідчить, зокрема, розташування поховань – підзахоронення на малій глибині (одне з поховань знайшли на глибині всього в один метр).

 

Серед знахідок також був німецький військовий ґудзик, котрий належав молодому чоловікові, – ймовірно, воїн носив трофейний стрій.

 

Окрім того, українська сторона наполягає на тому, що експертам вдалося спростувати польський арґумент про те, начебто могили в Грушовичах були дуже давніми, відтак вони не могли належати "упівцям".

 

"Біля двох останків, що розташовані на глибині 160 і 170 см, виявлений новий супровідний матеріал: польські монети 1920-х років. Ця знахідка цілковито спростовує польську тезу, що група поховань, розташованих на місці знищеного пам'ятника, датується ХІХ ст.", – прокоментував Подобєд.

 

Водночас польський Інститут національної пам'яті резюмував підсумок розкопок: жодних слідів захоронень "упівців" не знайдено. "Проведені археологічні та судово-медичні дослідження не дали підстав твердити, що на місці демонтованого монумента на честь УПА були братські чи осібні могили членів цієї української формації", – сказала Анна Шелонг з бюро пошуків та ідентифікації IPN.

 

25.06.2018