Засуджено голову нижньої палати парламенту Румунії.

Саме через Лівіу Драґню, котрого вважають головним румунським корупціонером, у країні проходили останнім часом масові антиурядові акції протесту.

 

 

Окрім того, що Лівіу Драґня є головою Палати депутатів, він також лідер правлячої у країні Соціал-демократичної партії. За визнанням журналістів, його голос є вирішальним під час ухвалення важливих рішень у Румунії.

 

Згідно з вердиктом, який винесла Вища касаційна палата Румунії, Лівіу Драґню засуджено до трьох років і шести місяців ув'язнення. Суд визнав його винним у зловживанні службовим становищем і в примушуванні інших до зловживання службовим становищем. Відомо, що сторона обвинувачення вимагала посадити Драґню на 7 років.

 

Зокрема лідерові соціал-демократів інкримінували, що ще як голова округу Телеорман він був причетний до фіктивного найму службовців на роботу у відомство в справах молоді. Згідно з матеріалами суду, двоє фіктивних службовців в період з 2006-го по 2013 роки отримували зарплатню від цього відомства, хоча насправді працювали на Соціалістичну партію. Драґні закидали також, що той підбурював до фальсифікації бухгалтерських документів під час складання фінансової звітності про здачу в експлуатацію автомобільних доріг у Телеормані.

 

У цій же справі до різних термінів ув'язнення було засуджено ще дев’ятьох осіб, причетних до махінацій із будівництвом автомобільних доріг. За даними слідства, внаслідок корупційних угод державному бюджету було завдано збитків на суму близько 20 мільйонів євро.

 

Щоправда, рішення інстанції не остаточне. Драґня має право опротестувати вердикт у встановлені законом терміни. Про це повідомив інформаційний румунський портал Agerpres.

 

Як стверджують експерти, ця справа – лише невелика частка корупційних афер, які провернув Драґня за час свого перебування у владних кабінетах. Нагадаємо, що за останні п’ять років він обіймав посади міністра внутрішніх справ Румунії, міністра адміністрації та реґіонального розвитку, а також віце-прем’єра. Саме корупційні оборудки Драґні й уникнення ним кримінальної відповідальності спровокували минулого року масові акції протесту в Румунії, котрі перманентно тривали до цього часу.

22.06.2018