Парламент Македонії схвалив зміну назви країни.

Щоправда, опозиція у повному складі саботувала голосування з цього питання.

 

 

Парламент Македонії ратифікував угоду з Грецією про зміну назви країни. Згідно з підписаним у неділю документом, колишня югославська республіка Македонія офіційно називатиметься «Республіка Північна Македонія».

 

Засідання парламенту бойкотувала опозиція, за ратифікацію проголосувала лише парламентська більшість. Утім, голосів проурядових фракцій вистачило для позитивного вирішення питання. За зміну назви проголосувало 69 македонських депутатів зі 120. Про це повідомило видання «Политика».

 

Хоча проти угоди, якої досягли прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв і глава грецького уряду Алексіс Ціпрас, й відповідно проти зміни назви держави виступає і президент Македонії Ґеорґе Іванов. Іванов заявив, що не стане підписувати угоди. Він може повернути ухвалений документ до парламенту на повторний розгляд, який, найімовірніше, матиме той же результат.

 

Угода з Грецією відкриває шлях вступу Македонії до НАТО і ЄУ. Колишня югославська республіка не могла приєднатися до Північноатлантичного Альянсу через заперечення Греції. Суперечка навколо назви держави Македонія виникла ще 1991 року після проголошення незалежності цієї колишньої югославської республіки. Атени побоюються, що в разі закріплення назви «Македонія» за сусідньою країною Скоп'є може висунути територіальні претензії на грецьку область Македонія. Через це Греція блокує вступ Скоп'є до Євроунії та НАТО.

20.06.2018