Атени і Скоп'є підписали історичну угоду про нову назву Македонії.

Документ набуде чинності щойно після того його, як його ратифікують парламенти обох країн.

 

 

Прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв і глава грецького уряду Алексіс Ціпрас, а також міністри закордонних справ обох балканських країн – Нікос Котціас та Нікола Дімітров – в неділю, 17 червня, підписали у селищі Псарадес біля кордону Македонії та Греції на озері Преспа попередню угоду, в якій Атени зобов'язалася визнати сусідню державу під назвою «Республіка Північна Македонія».

 

На церемонії були також присутні верховна представниця ЄУ з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Моґеріні, єврокомісар з питань розширення і політики добросусідства Йоганнес Ган (Johannes Hahn) і представники ООН. Про це повідомила телерадіокомпанія Deutsche Welle.

 

«Рішення грецької сторони дозволить зберегти етнічну та культурну ідентичність Македонії», – заявив Заєв. «Підписання документа дозволить Греції і Македонії разом увійти в епоху регіональної стабільності й процвітання», – написав Ціпрас в мікроблозі Twitter. Проте угода почне діяти після того, як її схвалять парламенти обох країн. Окрім того, Македонія ще має намір провести референдум з питання про перейменування.

 

Раніше президент Македонії Ґеорґе Іванов негативно прокоментував рішення, якого досягли Ципрас і Заєв щодо нової назви Македонії. Іванов пообіцяв, що не стане підписувати угоду зі свого боку.

 

Суперечка навколо назви держави Македонія виникла ще 1991 року після проголошення незалежності цієї колишньої югославської республіки. Атени побоюються, що в разі закріплення назви «Македонія» за сусідньою країною Скоп'є може висунути територіальні претензії на грецьку область Македонія. Через це Греція блокує вступ Скоп'є до Євроунії та НАТО.

17.06.2018