Комітет Князевича виправдовується через переписування закону про Антикорупційний суд.

 

Комітет з питань правової політики та правосуддя Верховної Ради відкидає закиди громадських антикорупційних організацій у внесенні несанкціонованої правки до закону про Антикорупційний суд, котра уможливить розгляд апеляцій теперішніх справ Національного антикорупційного бюро в апеляційних судах звичайної юрисдикції.

 

Про це йдеться у заяві, опублікованій на офіційній сторінці комітету.

 

 

"Редакція проекту закону «Про Вищий антикорупційний суд», що була ухвалена парламентом у першому читанні, передбачала передачу усіх судових справ, судовий розгляд яких у судах першої та апеляційної інстанцій не закінчено до дня початку роботи Вищого антикорупційного суду, до Вищого антикорупційного суду... Комітет ще на своєму засіданні 21 травня 2018 року вирішив рекомендувати врахувати відповідну правку, визначивши, що судовий розгляд кримінальних проваджень щодо злочинів, віднесених цим Кодексом до підсудності Вищого антикорупційного суду, який розпочато у судах першої та/або апеляційної інстанцій до дня початку роботи Вищого антикорупційного суду, продовжується у цих судах", – запевнили у комітеті Руслана Князевича.

 

При цім депутати стверджують, що такою була рекомендація експертів Венеційської комісії, котрі "звертали увагу на доцільність того, щоб справи, які перебувають на розгляді на момент початку роботи Вищого антикорупційного суду, продовжували розглядати суди, де вони на той момент слухаються".

 

"В іншому випадку передача справ призвела б до перевантаження суддів Вищого антикорупційного суду, враховуючи значну кількість справ, які розглядають в судах першої та апеляційної інстанцій до моменту створення Вищого антикорупційного суду", – додали в комітеті.

 

Парламентська комісія поінформувала, що ця правка була відображена у підготовленій на розгляд Верховної Ради України порівняльній таблиці до законопроекту, водночас не була поставлена на підтвердження під час розгляду законопроекту у сесійній залі, але залишилась в його остаточній редакції.

 

Комітет також зазначив, що правку внесли згідно з процедурою "техніко-юридичного опрацювання". "У зв’язку із цим було проведено техніко-юридичне опрацювання її редакції, в результаті якого були виявлені логічні та термінологічні неузгодженості деяких положень КПК у редакції законопроекту", – повідомили в комітеті.

 

Ці "термінологічні неузгодженості" буцімто створювали колізію зі способом оскарження рішень судів перших інстанцій. "Якщо б такі положення були залишені в законопроекті, то виникала б ситуація, за якої би взагалі виключалась можливість подати апеляційну скарги на судові рішення, ухвалені судами першої інстанції, оскільки Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду в розумінні та визначенні закону є апеляційним судом стосовно судових рішень Вищого антикорупційного суду, а решта судів апеляційної інстанції припиняють приймати до розгляду апеляційні скарги з дня початку роботи ВАС. Таким чином, такі формулювання положень законопроекту могли призвести до грубого порушення Конституції України, яка гарантує кожному забезпечення права на апеляційний перегляд справи", – виправдовується комітет.

 

У правничій комісії ВР також нагадали, що цю правку зачитував голова комітету Руслан Князевичза день до голосування у сесійній залі.

 

"Таким чином, у жодному разі не може йтися про здійснення будь-яких непублічних змін чи фальсифікацій положень закону", – підсумували в комітеті.

 

Напередодні Центр протидії корупції та організація "Transparency International Україна" заявили: в законі "Про Вищий антикорупційний суд України" виявили норму про те, що апеляції щодо справ НАБУ, які вже зараз розглядають в судах, відбуватимуться в судах загальної юрисдикції, а не в апеляційній палаті Вищого антикорупційного суду. Вони наголосили, що це порушує попередні домовленості з міжнародними партнерами.

 

"Ця норма – це амністія для всіх top-корупціонерів, чиї справи вже в судах. Це зміна попередніх домовленостей і тексту самого законопроекту прямо перед голосуванням", – заявив Віталій Шабунін, голова правління Центру протидії корупції.

 

"Треба терміново виправити цю помилку, проголосувавши за відповідні зміни до закону. Ухвалена норма відкладає ухвалення остаточних рішень щодо справ НАБУ ще на кілька років", – зазначає виконавчий директор "Transparency International Україна" Ярослав Юрчишин.

 

14.06.2018