В Івано-Франківську розпочинається фестиваль Porto Franko.

 

Сьогодні, 13 червня, в Івано-Франківську розпочинається фестиваль актуального мистецтва Porto Franko.

 

Це масштабний міжнародний проект, що цьогоріч поєднає електронну музику, сучасну хореографію, постдраматичний театр і актуальне візуальне мистецтво з високими технологіями, наукою, мріями про небо й творенням суспільства майбутнього, ідеться на сайті фестивалю.

 

«Цього року Porto Franko – це літаки та гелікоптери в інсталяціях, електронна музика, сучасна хореографія, театр та візуальне мистецтво з високими технологіями, наукою та мріями про небо», – зазначають організатори.



Зустріч першого гелікоптера на фестивалі Porto Franko. Фото: сайт фестивалю.

 

Сьогодні на фестивалі відкриють дитячий простір і простір для читання. Також гості фестивалю можуть побачити балет видатного австрійського хореографа Сімона Маєра за участі 4-х танцівників, 2-х роботів та механічного рояля «Oh, Magic».

 

А з детальною програмою та локаціями фестивалю можна ознайомитись на сайті.

 

З історії фестивалю:

 

Вільний мистецький порт в Івано-Франківську, інспірований поетичним есеєм Тараса Прохаська «Порт Франківськ» та міфологією станіславського феномена, заснували 2010 року молоді українські митці: композитори Роман Григорів, Ілля Разумейко та художник Ярослав Зень.

 

У 2011 році фестиваль відбувся у форматі камерного поставангардного експерименту.

 

У 2016 році фестиваль відродився у форматі міжнародного мистецького свята під тегом PORTO FRANKO Gogol Fest – у діалозі із масштабним українським мистецьким феноменом – Гоголь-фестом та його засновником Владом Троїцьким.

 

2017 року фестиваль знову став однією з провідних подій в українському культурному житті, презентувавши в театральній програмі унікальну виставу «Майстер голоду» Еймунтаса Някрошуса та оперу-жах «Гамлет», створену режисером і відтепер генеральним директором фестивалю Ростиславом Держипільским разом із засновниками фестивалю – композиторами Романом Григорівим, Іллєю Разумейком.

 

2018 рік – фестиваль PORTO FRANKO із оновленим девізом air_port / повітряний порт поєднає романтику футуризму у звучанні авіаційних турбін на шоу-відкритті Футуристичної опери “AEROPHONIA”  разом із вражаючими аеродинамічними інсталяціями в міському просторі.

13.06.2018