Гройсман залишить Лінчевського в МОЗі.

 

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман зустрівся з в.о. міністра охорони здоров'я Уляною Супрун та заступником міністра Олександром Лінчевським для обговорення висновку дисциплінарної комісії щодо необережних висловлювань замміністра.

 

"Сьогодні (у вівторок увечері, – Z) зустрічалися з прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом та поставили крапку в цій історії. Працюємо далі", – повідомила Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

 

 

З її слів, остаточні підсумки скандалу підбили після оприлюднення повних аудіозапису та стенограми засідання Рахункової палати. "Усі мислячі люди розібрались", – прокоментувала пані Супрун.

 

Як повідомила прес-служба Кабінету Міністрів, Володимир Гройсман закликав Лінчевського бути обережнішим у словах і порадив йому спокутувати провину, попрацювавши в онкологічній лікарні на волонтерських засадах. 

 

"Важливо, аби люди, особливо ті, які мають стосунок до медицини, мали добре серце і співпереживали за те, що може спіткати будь-яку людину. Головне – бути готовим допомогти в будь-якій складній ситуації", – сказав Гройсман.

 

Прем’єр зазначив, що знає Олександра Лінчевського як практика, а тому "було б добре, якби ваші подальші кроки дали всім розуміння, хто ви є насправді, які у вас погляди, принципи і моральні якості – на конкретних діях".

 

"Знайдіть хоспіс, онколікарню – в позаробочий час, як фаховий лікар і добра людина – допоможіть і підтримайте. А тим, хто говорив про вас, я пропонував би подивитися на вас з іншого боку і потім зробити висновки", – судить Володимир Гройсман.

 

Сам Олександр Лінчевський висловив жаль з приводу того, що його слова, взяті з закритого засідання Рахункової палати, були перекручені, хоча насправді йшлося якраз про захист програми допомоги онкохворим.

 

"Я залишаюся лікарем. У вільний, поза міністерством, час я працюю в лікарні, бачу пацієнтів щодня. Роки навчання і роботи присвячені допомозі пацієнтам – незалежно від того, що кажуть навколо. Я працював і залишаюся працювати лікарем", – запевнив Олександр Лінчевський.

 

В.о. міністра Уляна Супрун підтвердила, що Лінчевський практикує в лікарні.

 

"Щоб зрозуміти цінності та позицію команди МОЗ України та Олександра Лінчевського, важливо розуміти, ким є ця людина, та передусім оцінювати дії. Олександр у першу чергу – досвідчений торакальний хірург. І залишився ним, прийшовши працювати в МОЗ України. Він досі працює в Київській міській клінічній лікарні №17 та продовжує лікувати людей", – зазначила Супрун.

 

Очільниця міністерства наголосила, що Лінчевський дуже важливий для МОЗу, бо працює над реформою медицини й долає корупційні схеми.

 

"Мільйони громадян були обдурені. Це була спланована політична атака та груба маніпуляція почуттями людей", – обурилася пані Супрун.

 

Як писав Z, дисциплінарна комісія не зауважила дисциплінарного проступку у висловлюваннях заступника міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського стосовно програми лікування українців за кордоном і запропонувала закрити провадження.

 

Фахівці комісії обговорювали слова Лінчевського: "Це рак. Вони всі помруть", які заступник міністра охорони здоров'я сказав на засіданні Рахункової палати щодо програми "Лікування громадян України за кордоном".

 

Більшість зовнішніх експертів, залучених комісією, виправдали Лінчевського. Зокрема, у висновку, підписаному директором Школи біоетики Українського католицького університету Ігорем Бойком, сказано, що висловлювання Лінчевського не можна вважати такими, що порушують честь та гідність людини, але заступнику міністра слід було висловлюватися більш недвозначно.

 

Аналітик Центру контент-аналізу Артем Захарченко зазначив, що у масових медіях зафіксували ознаки цілеспрямованої інформаційної атаки.

 

13.06.2018