Македонія і Греція досягли компромісу щодо назви колишньої югославської республіки.

Незабаром вона, скоріш за все, називатиметься «Північна Македонія».

 

 

Суперечки про назву колишньої югославської республіки тривають вже 27 років – з моменту її виходу зі складу федерації. Прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв заявив 12 червня, що Атени і Скоп'є погодилися з назвою Північна Македонія  (Северна Македониjа). Про це повідомило видання «Политика».

 

«Давні розбіжності з питання про однакову назву держави Македонія і грецької провінції Македонія відтепер вирішені між Атенами і Скоп'є. Назад дороги немає», – заявив прем'єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас на прес-конференції. Заєв же підкреслив, що угода забезпечить збереження македонської етнічної та культурної ідентичності. На думку Ціпраса, досягнута домовленість повинна дозволити закріпити чітку відмінність між грецькою провінцією Македонія і державою Македонія. Відомо, що Атени погодилися на те, що мова, яка функціонує в Македонії, називатиметься «македонською», а мешканці країни – «македонськими громадянами».

 

Текст спільно виробленої угоди, як очікують, буде підписано до кінця цього тижня, після чого буде надіслано на ратифікацію депутатам македонського парламенту. До кінця цього року нова назва держави має пройти схвалення громадян на всенародному референдумі.

 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ привітав «історичну угоду» і закликав обидві сторони завершити формальності, пов'язані з офіційним затвердженням нової назви. За його словами, це стане початком шляху Скоп'є до членства в Північноатлантичному Альянсі і зміцнення миру на заході Балканського півострова.

13.06.2018