Україна подала докази проти Росії до суду ООН.

 

Україна подала до Міжнародного суду ООН в Гаазі докази про порушення міжнародного права Росією у справі щодо застосування Міжнародної конвенції про заборону фінансування тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації.

 

Про це повідомила заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль на своїй сторінці у Facebook.

 

 

Меморандум складається з 29 томів і містить більш як 17 500 сторінок свідчень, документів та інших доказів у справі. Це докази зі слідства ГПУ, СБУ, Нацполіції, Генштабу ЗСУ etc. 

 

Пані Зеркаль зазначила, що меморандум дуже великий, і визнала, що у практиці розгляду справ у суді ООН є правило подавати мінімально достатню кількість доказів. "Ми намагалися не вийти за рамки того, що достатньо. Але все одно обсяг великий", – прокоментувала заступниця міністра, наголосивши на тому, що скрупульозність української скарги була зумовлена специфікою російської аґресії.

 

"По-перше, рік тому світ побачив, що Росія навіть перед суддями говорить на біле – чорне і просто бреше. Це порушення усіх традицій, бо держави в суді по-різному тлумачать факти і норми, але не брешуть. Всі пам’ятаємо казки про зброю, «знайдену в шахтах»", – пояснила Зеркаль.

 

"По-друге, Росія докладає всіх зусиль, аби переконати світ, що це не вони і врешті-решт – ви нічого не доведете. Російська гра у приховування правди, яка навіть отримала термін plausible deniability, покладає на нас додатковий тягар доведення очевидного – дії Росії спрямовані на тероризування і залякування людей на Донбасі і в Криму. Тому нам і довелося надзвичайно ретельно підійти до рівня доведеності фактів, на яких базується наш позов", – зазначила дипломатка.

 

Обґрунтовуючи позицію України, Олена Зеркаль підкреслила, що від 2014 року на території України незаконні збройні формування "вчинили низку актів, які вважають терористичними відповідно до Конвенції". Зокрема, йдеться про збиття літака МН17, про обстріл мирних мешканців Маріуполя, Краматорська, Авдіївки, Волновахи та про терористичні акти в Харкові, Одесі і Києві.

 

"По-друге, Росія постачала зброю та координувала вчинення цих актів, що є фінансуванням тероризму, відповідно до Конвенції. Тому Росія має зазнати відповідальності як держава за порушення вимог Конвенції щодо запобігання такому фінансуванню тероризму", – обґрунтувала Зеркаль.

 

Вона додала, що Росія неправомірно застосовує своє законодавство з метою дискримінації кримських татар і українців у Криму.

 

Зі слів Зеркаль, меморандум – це "рубікон у розгляді справи", бо "це основний елемент письмової частини судового провадження в суді ООН".

 

12.06.2018