Британська преса виявила чіткий російський слід у референдумі щодо Brexit.

Мовиться про російські контакти бізнесмена Аррона Бенкса, котрий  фінансував кампанію про вихід Великої Британії з Європейської Унії.

 

 

Відразу кілька британських газет вийшли з матеріалами про кремлівські зв’язки Аррона Бенкса (Arron Banks), зокрема The Sunday Times, Mail on Sunday, The Guardian тощо. Схожа інформація з’являлася й раніше, але лише зараз британським журналістам вдалося встановити чіткий зв'язок між організаторами кампанії за вихід Британії з Євроунії Leave.EU і російськими посадовими особами.

 

Зокрема, газета Sunday Times покликається у своєму розслідуванні на листи, отримані від журналіста, котрий працював з Бенксом. У них йдеться про те, що Бенкс і його помічник Енді Віґмор (Andy Wigmore) неодноразово контактували з російськими посадовими особами.

 

Стало теж відомо, що керівники Leave.EU провели кілька зустрічей з російськими чиновниками напередодні референдуму щодо Brexit. Окрім того, відкрилася оборудка, згідно з якою Кремль запропонував Арронові Бенксу частку в шести російських золотих копальнях.


З’ясувалося, що Бенкс неодноразово зустрічався з російським послом у Великій Британії Олександром Яковенком. Причому ці зустрічі організовував працівник посольства Олександр Удод – особа, котру підозрюють у тому, що вона є російським шпигуном, і котру було вислано з Об’єднаного Королівства після отруєння Сергія і Юлії Скрипалів в Солсбері. Бенкс також намагався приховати свої поїздки до Москви саме тоді, коли кампанія щодо Brexit була в розпалі.


Нагадаємо, що Аррон Бенкс надав кампанії Leave.EU послуг на суму 12 мільйонів фунтів стерлінґів, ставши найбільшим спонсором в історії Великої Британії. Сам він неодноразово заперечував будь-які зв'язки з російськими чиновниками й те, що російські гроші зіграли хоч якусь роль у кампанії щодо Brexit.

 

З огляду на отриману останнім часом інформацію, представники британського уряду, зокрема міністр у справах Європи Дейвід Лідінґтон (David Roy Lidington) – друга особа в кабінеті Терези Мей, – вимагають силами контррозвідки й поліції провести розслідування щодо впливу Росії на результати референдуму.

11.06.2018