Олександр Кольченко припинив голодування.

 

Український політв'язень Олександр Кольченко, засуджений у Росії до 10 років ув’язнення, оголосив про припинення голодування. Він тримав голодний протест із 31 травня до 7 червня.

 

Про це повідомляє "Громадське" з покликом на адвоката Андрія Лепьохіна.

 

 

"Він дуже ослаб, уже став непритомніти. У нього впав рівень цукру в крові і йому вже ставили глюкозу. За час голодування вага знизилася до 54 кг", – прокоментував Лепьохін.

 

Адвокат розповів, що адміністрація колонії багаторазово наполягала на припиненні голодування, втім Олександр прийняв таке рішення самостійно, без тиску.

 

"Рішення про голодування Олександр ухвалював самостійно. З його слів він готувався до оголошення голодування солідарності, відразу після того як дізнався про заяву Олега Сенцова. Відтоді Олександр перейшов на прийом рідкої їжі і знизив її обсяг. Як тільки «підготувався», оголосив голодування. За цей час (свого голодування і підготовки до нього) Олександр втратив 10 кг ваги. Зараз він також самостійно ухвалив рішення про припинення голодування", – зазначив Лепьохін.

 

У своєму листі Олександр зізнається: "Змушений визнати, що я переоцінив свої сили – я виявився занадто слабким. Тому я вирішив припинити голодування. В іншому випадку я піддав би своє здоров'я невиправданому ризику".

 

Кольченко пояснив що протест із вимогами до певної держави розрахований на те, що держава "прагне мінімізувати ризики для репутації, втрати".

 

"Репутацію сучасної РФ навряд чи можна чимось зіпсувати – після анексії Криму, розв'язання війни на південному сході України, публікації результатів розслідування про збитий малайзійський Боїнг і т.д.", – зазначив Олександр.

 

Нагадаємо, Олександр Кольченко 31 травня оголосив про голодування зі солідарності із своїм товаришем Олегом Сенцовим. "Сподіваюся, що він не буде на мене сердитися через те, що я так швидко здався", – написав Кольченко у листі.

 

08.06.2018