Україна запропонувала РФ видати 23 росіян для звільнення українців.

 

Україна вимагає від Росії негайного звільнення українських політв'язнів та очікує від Росії відповіді на пропозицію Києва видати 23 росіян для звільнення поневолених українців.

 

Про це заявила представниця України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

 

"Ми вимагаємо від Кремля негайного звільнення заручників і політв'язнів. Ми боремося за звільнення всіх – політв'язнів у РФ, заручників на окупованих територіях. Ми очікуємо відповіді від РФ на пропозицію України передати 23 росіян для звільнення наших", – написала Геращенко у Facebook по завершенні презентації книжки есеїв "В ізоляції" українського журналіста Станіслава Асєєва (Васіна), ув'язненого в пенітенціарній системі екстремістського руху "ДНР".

 

 

Пані Ірина повідомила, що українська сторона "робила все можливе", щоб внести Асєєва в список на звільнення ще у грудні 2017-го, та "з невідомих і не пояснювальних причин" бойовики тоді його не відпустили.

 

Геращенко обурена тим, що Росія продовжує множити кримінальні справи та вироки українцям, і поскаржилася на те, що міжнародна спільнота є недостатньо активною.

 

"Нікчемні, дикунські вироки проти українських журналістів виносять на тлі голодування Сенцова, Кольченка, Балуха, Шумкова. В повній ізоляції перебувають усі політв'язні і заручники Кремля, до них не допускають консулів, МКЧХ, в них немає права на дзвінок і лист родині. Чи ви чули про "глибоке занепокоєння" міжнародних організацій? Чи тільки Україна кричить про очевидне – дії РФ спрямовані на підрив і міжнародних інституцій, їхню повну деградацію, бо ж це ганебно, коли МКЧХ, ОБСЄ, інші місії не мають жодного доступу до бранців і впливу на гуманітарну ситуацію", – гнівається Ірина Геращенко.

 

05.06.2018