Facebook передавав виробникам смартфонів дані користувачів.

Причому робили це без згоди людей.

 

 

Компанія Facebook за останні десять років уклала угоди про передачу даних користувачів соціальної мережі принаймні з шістьма десятками компаній-виробників мобільних пристроїв. Йдеться, зокрема, про Apple, Amazon, BlackBerry, Microsoft і Samsung.

 

Як подає американське видання The New York Times, компанія Facebook надавала компаніям-партнерам доступ до даних користувачів і їхніх друзів без їхньої згоди навіть після того, як її очільники присягнули, що більше не передаватимуть такої інформації третім особам. За даними газети, деякі партнери Facebook мали доступ до інформації про сімейний стан користувача, його релігійні й політичні погляди, а також про заходи, які він збирався відвідати.

 

Більшість таких угод залишаються в силі й досі, хоча соціальна мережа і почала згортати співпрацю такого кшталту ще в квітні – після скандалу з Cambridge Analytica.

 

Представники Facebook стверджують, що всі угоди про доступ до даних користувачів відповідають політиці конфіденційності компанії і вимогам Федеральної комісії з торгівлі США (FTC). У компанії запевняють, що партнерські угоди передбачають обмежене використання даних користувачів і Facebook не відомо жодного випадку зловживання ними.

 

Однак опитані The New York Times експерти вважають, що це може загрожувати безпеці і конфіденційності користувачів. «Це все одно, що встановити замок на двері, а потім з'ясувати, що слюсар роздав ключі від нього всім своїм друзям, щоб вони могли заходити і порпатися у ваших речах без дозволу», – заявив виданню колишній головний інженер FTC, консультант з безпеки Ашкан Солтані (Ashkan Soltani).

04.06.2018