Марк Цукерберґ перепросив, що не зміг вберегти Facebook від втручання Кремля.

Вибачення засновника й керівника найпопулярнішої соцмережі у світі пролунали на спільних слуханнях Юридичного комітету і Комітету з торгівлі Сенату США.

 

 

Головною темою слухань був масштабний витік персональної інформації користувачів Facebook, який призвів до того, що дані 87 мільйонів осіб потрапили без їхнього відома до розпорядження британської компанії Cambridge Analytica. До її послуг вдався передвиборчий штаб Дональда Трампа для роботи з потенційними прихильниками на виборах 2016 року.

 

«Це була моя помилка, і я прошу вибачення. Я заснував Facebook, я ним керую. І я несу відповідальність за все, що там відбувається», – процитувало слова Марка Цукерберґа видання  The New York Times.

 

Цукерберґ також оголосив про намір перевірити всі програми, у яких є доступ до даних користувачів. За його словами, у компанії існує можливість заборонити розміщення таких додатків на платформі Facebook.

 

На слуханнях також розглядали питання про масштаби шахрайства, вчиненого Росією під час виборів президента США 2016 року. Сенатори висловлювали підозри, що компанія Facebook їх применшує. Цукерберґ відкинув цю критику. Він запевнив, що вважає боротьбу з втручанням у вибори одним з пріоритетних своїх завдань. Водночас Цукерберґ висловив жаль з приводу запізнілої реакції соцмережі на виявлення спроб Росії втрутитися в президентські вибори в США.

 

«У Росії є люди, чия робота – намагатися використовувати наші системи та інші інтернет-системи. Мені прикро, що ми занадто повільне викривали російські інформаційні операції під час американської президентської кампанії 2016 року. Ми були готові працювати в умовах традиційних кібератак, які ми розкривали з самого початку, але ми не змогли швидко ідентифікувати нові інформаційні операції», – скрушно зазначив голова  Facebook. Він назвав те, що відбувається, «перегонами озброєнь» і підкреслив важливість зміцнення Facebook, щоб протидіяти зовнішнім спробам впливати на виборчі кампанії.

 

Цукерберґ повідомив, що планує до кінця цього року збільшити штат співробітників відділу інформаційної безпеки і контент-аналізу до 20 тисяч. «Це дасть змогу боротися зі загрозами», – запевнив Цукерберґ.

11.04.2018