СБУ розголосила прізвище російського офіцера, причетного до збиття MH17.

 

Служба безпеки України оприлюднила записи телефонних розмов за участю офіцера головного управління розвідки збройних сил Росії Олега Іваннікова, колишнього очільника екстремістського руху "ЛНР" Ігоря Плотницького та ватажка "Приватної військової компанії Вагнера" Дмитра Уткіна. Записи датовані 2014 роком і підтверджують залучення росіян до війни на Донбасі. 

 

 

"Діалог між колишнім очільником ТЕР-ЛНР Плотницьким та офіцером ГУ ГШ ЗС РФ, керівником найманців Уткіним документує роль російських військових у бойових діях в Луганської області у період 2014-2015 років. Друга розмова є черговим доказом того, що найманці "Вагнера" безпосередньо підпорядковувалися офіцерам спецслужб РФ. Зокрема, одним з кураторів терористів був військовослужбовець ГУ ГШ ЗС РФ Іванніков Олег Володимирович, більш відомий як "Оріон", – російський офіцер, який причетний до збиття рейсу МН17 з російського ЗРК "Бук-М1", – поінформували в СБУ.

 

"Розмови наглядно демонструють, що російські найманці є "гарматним м’ясом" для вищого військового командування РФ", – підкреслила Служба безпеки.

 

Прес-реліз від Служби безпеки України – перший випадок публічного розголошення прізвища Олега Іваннікова офіційною інституцією або правоохоронною структурою як співучасника трагедії літака рейсу MH17.

 

Як писав Z, Іванніков став героєм свіжого журналістського розслідування аґенції Bellingcat, котре було оприлюднене наступного дня після оголошення проміжних висновків розслідування спільної слідчої групи, базованої в Нідерландах. 

 

 

Авторам блискучої розвідки вдалося встановити, що Іванніков – то командир із позивним "Ореон", котрий під час телефонних розмов у липні 2014 року обговорював із ватажками бойовиків транспортування та використання знітно-ракетного комплексу "Бук" на Донбасі. 

 

На момент збиття літака рейсу MH17 Іванніков служив у головному управлінні генерального штабу збройних сил Росії. Він використовував також псевдо "Андрєєя Івановіча". При тім, що у 2004-2006 рр. Андрій Іванович Лаптєв очолював раду безпеки, а в 2006-2008 рр. був міністром оборони Південної Осетії, і Лаптєв – це ще одне альтер-еґо Іваннікова.

 

Згідно з висновками розслідування Bellingcat, Іванніков був куратором політичного керівництва банди "ЛНР", здійснював координацію між російськими бойовиками, місцевими сепаратистами та "армією Вагнера", а також опікувався переправою зброї через кордон.

 

Власне, ці висновки підтверджує і Служба безпеки України.

 

04.06.2018