Порошенко вважає спецоперацію з Бабченком "класним іспитом державності".

 

Президент України Петро Порошенко трактує спецоперацію з розкриттям організатора замаху на вбивство російського журналіста Аркадія Бабченка "днем народження великої 45-мільйонної нації, яка склала іспит на державність".

 

Про це Порошенко сказав на зустрічі з Бабченком та очільниками СБУ і Генпрокуратури, інформує прес-служба АП.

 

 

"Ми нарешті навчилися захищати. Захищати країну, захищати її громадян і робити це надзвичайно професійними зусиллями нової СБУ, яка здатна складати іспити будь-якої складності", – сказав Президент.

 

Операцію СБУ з порятунку журналіста та запобігання значній кількості терактів, що планували ті ж організатори, голова держави назвав не лише успішною, а й блискучою, адже вдалося уникнути витоку інформації.

 

"Це було надзвичайно важливо. Ми сьогодні склали екзамен – екзамен на те, що вміємо, ми навчилися. Три-чотири роки тому цього не було. І я можу це підтвердити. Сьогодні кожен бився, як за своє", – сказав Президент.

 

"Але принципова позиція зараз – завершити слідство, отримати інформацію не лише про організатора, а й про замовників, які на сьогоднішній день будуть намагатися продовжувати ці дії проти України", – вважає голова держави.

 

Порошенко додав, він пишається, що є президентом "такого народу". "Я бачив, як люди плакали сьогодні і були щасливі, коли вони почули цю новину під час спільної прес-конференції. Вони раділи, як за себе", – зауважив Порошенко.

 

Голова держави вважає, що такі атаки здійснюють для дестабілізації ситуації в країні, "для того, щоб показати неефективність влади. І, безумовно, для того, щоб вбити тих, кого Росія боїться найбільше".

 

Президент доручив забезпечити цілодобову охорону родини Бабченка. "Москва не заспокоїться", – вважає Порошенко.

 

Сьогодні мільйони людей святкують третій день народження Аркадія Бабченка як день народження України, день народження усієї нації, яка надзвичайно класно склала іспит на державність.

 

Петро Порошенко, з нотатки у twitter

 

У той же час спецоперація СБУ здобуває неоднозначні оцінки з-за кордону.

 

Зокрема, великий друг України міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс заявив: "Не збагну таких "спецоперацій". Це мені невтямки. Звичайно, єдина хороша новина в цій історії – те, що він живий", – цитує Лінкявічюса видання Delfi.

 

Подібна оцінка також надійшла від офісу представника ОБСЄ з питань свободи медій. "Втішений, що Аркадій Бабченко живий. Жалкую через рішення подавати неправдиву інформацію щодо життя журналіста. Обов'язок держави – бути коректною в поданні інформації", – написав у twitter Арлем Дезір.

 

Комітет захисту журналістів (CPJ) у своїй заяві радіє безпеці Аркадія Бабченка, водночас обіцяє пильніше вивчити "безпрецедентну ситуацію".

 

"Українська влада мусить тепер обґрунтувати ці надзвичані заходи з інсценуванням убивства російського журналіста", – заявила програмний координатор з питань Європи та Центральної Азії CPJ Ніна Оґнянова (Болгарія).

 

 Як писав Z, напередодні "Репортери без кордонів" також заявили, що "глибоко обурені" спецоперацією і що це "новий крок в інформаційній війні". "Завжди дуже небезпечно для уряду грати з фактами, особливо використовуючи журналістів для своїх фальшивих історій", – прокоментував генеральний секретар міжнародної організації Крістоф Делуар.

 

Прес-секретар Ради Європи Деніел Гольтґен теж коментував той факт, що Аркадій Бабченко виявився живим. "Коли ваш прем'єр-міністр, як повідомляють, говорив про “вбивць”, ми вважали, що це правда, як і багато інших", – присоромив Гольтґен.

 

31.05.2018