Колишні президенти України та Польщі закликали до примирення.

 

Колишні президенти України та Польщі Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко, Броніслав Коморовський, Александр Кваснєвський закликали до примирення між українським і польським народами.

 

Про це йдеться у заяві, яку оприлюднили в понеділок у Варшаві президенти Коморовський і Кваснєвський та посол України у Польщі Андрій Дещиця.

 

"Колишні президенти Польщі Броніслав Коморовський і Александр Кваснєвський разом із послом Андрієм Дещицею у ці хвилини оприлюднюють текст спільного звернення із колишніми президентами України Леонідом Кравчуком, Леонідом Кучмою та Віктором Ющенком. Це звернення – заклик до захисту процесу примирення між польським і українським народами", – поінформував український журналіст Віталій Портников.

 

Оголошення заяви відбулося в залі одного з варшавських готелів.

 

"Польсько-українське примирення над важкою історією є великим здобутком вільної Польщі і вільної України. Це результат зусиль цілих суспільств і заслуга всіх правлячих кіл у наших країнах, а також президентів Польщі й України", – йдеться у зверненні, що його цитує часопис українців Польщі "Наше слово".

 

"Примирення і співробітництво між Польщею та Україною – життєвий інтерес обох народів та має важливе значення для майбутнього усього регіону Центрально-Східної Європи. Це стратегічно важливо для безпеки східного флангу НАТО та Європейського Союзу, які стоять перед викликом російської агресії проти України", – апелюють президенти.

 

"З великим занепокоєнням спостерігаємо за явищами, які з’являються останнім часом і становлять загрозу примиренню та співпраці. Тому нас сповнює тривогою зростання суперечок та негативних емоцій довкола болісних сторінок в історії взаємних відносин", – тривожаться вони.

 

Президенти наголошують, що "це важке минуле повинно заохочувати сучасних поляків і українців робити дальші зусилля заради примирення та співробітництва з думкою про краще майбутнє наших народів і держав".

 

"Ми не можемо залишатися заручниками історії. Ми повинні вчитися шанувати відмінні болючі історичні моменти та шукати у минулому передовсім те, що нас єднає. Маємо шанувати могили жертв давніх польсько-українських конфліктів, бо нічого в історії не вдасться витерти чи зробити недійсним, але з думкою про майбутні покоління поляків і українців навіть найбільш болісний досвід можна перетворити на джерело спільних роздумів", – вважають колишні державні лідери.

 

"Ми закликаємо до захисту процесу примирення між нашими народами. Звертаємося до державної влади, звертаємося до суспільств, особливо до залучених у процес примирення Церков, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, до представників ЗМІ, викладачів і студентів – до всіх прихильників примирення, зближення і дружби між нашими народами", – звертаються вони.

 

"Закликаємо вести постійний терплячий діалог, чинити опір націоналістичній позиції та екстремістським проявам, навчати, спираючись на правду й достовірні історичні джерела, шануючи одні одних, зміцнювати співробітництво істориків та вищих навчальних закладів, людей культури і мистецтва, вчителів та вихователів – усіх, хто формує знання, мислення і чутливість громадян наших країн, особливо молодого покоління, – зазначають президенти, підсумовуючи, – Нехай пам’ять про невинні жертви давніх польсько-українських конфліктів єднає наші країни і народи у спільній задумі і спільному прагненні до майбутнього, яке спирається на співробітництво і дружбу".

 

28.05.2018