Ірландія проголосувала за легалізацію абортів.

Відповідний референдум пройшов у країні в суботу, 26 травня.

 

 

Згідно з офіційними даними підрахунку голосів, абсолютна більшість – 66,4 відсотка – учасників референдуму в Ірландії проголосувала за легалізацію абортів. Проти висловилося 33,6 відсотка ірландців. Електоральна фреквенція становила 64 відсотки. Про це повідомила телерадіокомпанія ВВС.

 

За легалізацію абортів проголосували передусім молоді чоловіки і жінки. Так, серед тих, кому від 18 до 24 років, скасування заборони підтримало близько 90 відсотків. Навіть у Східному Голуеї – традиційно консервативному графстві на заході Ірландії – відсоток тих, що підтримали лібералізацію, перевищив 60. Найвище ж число тих, хто проголосував «за», в столиці Ірландії Дубліні. Там за скасування заборони висловилося майже 80 відсотків.

 

Прем'єр-міністр Лео Варадкар (Leo Varadkar) заявив, що в країні відбулася «тиха революція», і пообіцяв, що поправки до законодавства будуть внесені до кінця року. Передбачається, що переривання вагітності буде дозволено, якщо термін плоду не перевищив 13 тижнів. За особливих обставин (як загроза життю матері або важкі вади розвитку плоду) – до 24 тижнів.

 

Зараз закон про переривання вагітності в католицькій Ірландії – один із найсуворіших у світі. Заборона абортів була внесена до Конституції після референдуму 1983 року. З 2014-го аборти дозволені лише у випадку, якщо вагітність становить загрозу для життя матері. При цьому ірландкам заборонялося робити аборти й за кордоном. Попри те, лише до Великої Британії щорічно виїжджає понад три тисячі ірландок для переривання вагітності. У період між 1980-м і 2016 роками аборт за межами Ірландії зробили 170 тисяч жінок.

 

27.05.2018