Нідерланди й Австралія звинуватили Росію у катастрофі MH17.

Також про вину Росії заявили Єврлопейська Унія і НАТО.

 

 

Амстердам і Канберра офіційно звинуватили Росію в причетності до катастрофи рейсу MH17 в небі над Донбасом, що сталася в липні 2014 року. «Уряд робить наступний крок, офіційно вважаючи Росію відповідальною», – заявив у п'ятницю, 25 травня, міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок (Stef Blok), слова котрого цитує видання Zeit Online. Політик визнав, що притягнути до відповідальності державу – це складна юридична процедура.

 

За словами Блока, Москва відповідальна за відправку до України установки «Бук», за допомогою якої була випущена ракета, що збила пасажирський літак. При цьому він зазначив, що Росія, як і раніше, заперечує свою причетність до цього інциденту.

 

У той же час міністерка закордонних справ Австралії Джулі Бішоп (Julie Bishop) офіційно поклала на Москву пряму відповідальність за збиття малайзійського авіалайнера.

 

Як зазначив Стеф Блок, Нідерланди й Австралія закликали Росію вступити в діалог «з метою знайти рішення, яке дозволить домогтися справедливості щодо людей, котрі перенесли жахливі страждання і зазнали втрат». «Ми закликаємо російську державу запропонувати компенсацію близьким жертв рейсу MH17», – заявив шеф нідерландської дипломатії.

 

Водночас Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ закликав Москву визнати свою відповідальність за катастрофу малайзійського авіалайнера на сході України і співпрацювати з міжнародним розслідуванням інциденту. «Я закликаю Росію повністю підтримувати всі зусилля, спрямовані на притягнення винних до відповідальності згідно з 1266-ю резолюцією Ради Безпеки ООН», – заявив Столтенберґ в п'ятницю, 25 травня. За його словами, катастрофа рейсу MH17 стала «глобальною трагедією, і винні в цьому повинні понести покарання».

 

Європейська Унія звернулася до Росії з аналогічним закликом – співпрацювати зі слідством, щоби притягнути винних до відповідальності. Про це йдеться в заяві  верховної представниці ЄУ з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріки Моґеріні, поширеному 25 травня.

 

Днем раніше, 24 травня, представники Міжнародної слідчої групи заявили, що установка «Бук», з якої була запущена ракета, що збила пасажирський літак, належала російським збройним силам. За даними слідства, «Бук» перебував на озброєнні 53-ї зенітної ракетної бригади, дислокованої в Курську.

 

Нагадаємо, що літак Boeing-777, який виконував рейс MH17 з Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий ракетою над територією Донецької області 17 липня 2014 року. Всі 298 осіб, котрі перебували на його облавку, загинули. Оскільки дві третини жертв були громадянами Нідерландів, то розслідування авіакатастрофи проводиться саме в цій країні.

25.05.2018