ГПУ: Слідча група у справі MH17 оприлюднила не всі докази проти росіян.

 

Перший заступник генерального прокурора України Дмитро Сторожук заявив, що міжнародна спільна слідча група (Joint Investigation Team) з розслідування катастрофи пасажирського літака рейсу MH17 надалі сфокусується на з’ясуванні ролі кожної причетної до злочину особи.

 

Про це Сторожук розповів у коментарі аґенції "Укрінформ" по завершенні прес-конференції в Бунніку, Нідерланди, присвяченій новим деталям у кримінальній справі. Україну спільно з Дмитром Сторожуком репрезентував голова СБУ Василь Грицак. 

 

 

"Подальшим напрямом, якщо ми не говоримо про публікування конкретних прізвищ, буде з’ясування ролі кожної особи, її функціоналу щодо транспортування ракетного комплексу «Бук», щодо вчинення злочинів, щодо тих організаторів, які давали відповідні доручення або накази на збиття конкретного літака", – підкреслив Сторожук.

 

Зі слів першого заступника генерального прокурора, під час оголошення проміжних результатів розслідування була оприлюднена інформація, яка на даному етапі не може зашкодити слідству.

 

"Ми надали лише ту інформацію, яка не зашкодить подальшому слідству. Це не означає, що у нас немає більше інформації, у нас вона є і вона буде передана до суду. Ті конкретно факти, які були сьогодні продемонстровані у відео, це вже та доказова база, яку ми можемо показати, яка не зашкодить іншим людям", – прокоментував Сторожук. 

 

Водночас він визнав, що Росія намагатиметься стулити рота свідкам після оприлюднення інформації про приналежність ЗРК "Бук" 53-й зенітно-ракетній бригаді ППО ЗС Росії з Курська.

 

"Ми вже зараз розуміємо, що оголосивши про 53-тю бригаду, що там зараз може робитися на території Російської Федерації, які можуть надаватися вказівки, що може статися з тими людьми", – натякнув Сторожук.

 

Заступник генерального прокурора повідомив, що Україна доклалася до успіхів слідства, натомість Росія не виконала взятих на себе зобов'язань зі сприяння розслідуванню.

 

"Абсолютно всі дані, які сьогодні були представлені, були зібрані внаслідок слідчих дій, в т.ч. українською стороною, і не були надані на запити ССГ щодо правової допомоги з боку Російської Федерації", – розповів Сторожук.

 

"Ми зверталися від міжнародної ССГ до РФ в рамках резолюції Ради Безпеки ООН (резолюція S/RES/2166 від 2014 року, – Z), за якою Росія, у тому числі, брала на себе зобов’язання максимально сприяти розслідуванню конкретного злочину. Але до сьогоднішнього дня жодної інформації стосовно ЗРК "Бук" 53-ї бригади, хто міг бути причетним, яка використовувалася техніка – вони не надали", – констатував Сторожук.

 

Представник ГПУ додав, що Росія надала лиш дані з цивільних радарів, які й не могли технічно зафіксувати ракету, при цім РФ видавала це за свідчення недосконалості офіційного слідства.

 

 

Голова СБУ Василь Грицак заявив після прес-конференції: бойовики вжили всеможливих заходів, аби знищити докази збиття літака. "Були здійснені безпрецедентні заходи, вжиті так званими невизнаними республіками, бойовиками, зі знищення слідів вчинення цього злочину", – сказав Грицак.

 

Зі слів Грицака, міжнародна спільна слідча група продовжує активну роботу.

 

"Розслідування просувається досить інтенсивно, ведеться кропітка робота, надзвичайно складна, ведеться експертиза надзвичайно великих масивів інформації. Експертами ССГ було вивчено близько 5,5 млрд сторінок в інтернет-мережах, прослухано більше 1,5 млн звукових файлів", – розповів голова СБУ.

 

З його слів, нові дані продовжують надходити – "не скажу, що щодня, але дуже й дуже часто".

 

Василь Грицак закликав свідків допомогти розслідуванню на умовах повної конфіденційності, зокрема громадян України з непідконтрольних територій.

 

"Заклик спільної слідчої групи надавати дані щодо подробиць збиття літака рейсу МН17 стосуються широкого кола осіб, у т.ч. громадян України на непідконтрольних територіях. Там є багато людей, які володіють даними або якимись свідченнями про обставини збиття літака "Малайзійських авіаліній". Звертатися потрібно на сайт ССГ, і ми зробимо все можливе, аби забезпечити безпеку цих людей, конфіденційність. Ми надіємося на звернення як громадян України, так громадян інших держав, у т.ч. і Росії", – сказав Грицак.

 

25.05.2018