Висновок слідства: Рейс MH17 був збитий російськими солдатами.

 

Міжнародна слідча група (Joint Investigation Team), яка розслідує катастрофу Boeing 777 компанії "Малайзійські авіалінії", оголосила про причетність російських військовиків до збиття літака, покликаючись на дослідження доказів у цій справі, передусім експертизи фото- та відеоматеріалів.

 

Про це під час прес-конференції в Бунніку, Нідерланди, оголосили представники слідства, повідомляє Associated Press

 

 

Зі слів розслідувачів, експерти JIT порівнювало відеоролики та знимки з "БУКом", оприлюднені в соціальних мережах, з особливостями частин смертоносної ракети, котру було знайдено неподалік від місця падіння літака. Експерти трактували унікальні знаки як fingerprints ("відбитки пальців").

 

"[Команда] з'ясувала, що зенітно-ракетний комплекс "БУК" мав набір унікальних характеристик. Ці характеристики слугують своєрідними "відбитками пальців" для ракет", – заявив голова департаменту кримінальних справ національної поліції Нідерландів Вілберт Паулсен.

 

Слідчі нагадали – у 2016 році розслідування встановило, що літак рейсу MH17 був збитий ракетою з території, контрольованої проросійськими екстремістськими загонами, натомість сам "БУК" був спроваджений на територію України з Росії, а після збиття "Боїнга" повернувся назад через російський кордон.

 

На четверговій же презентації слідчі оприлюднили додаткові деталі й назвали конкретний військовий підрозділ, із котрого походив "БУК", –  53-ту зенітно-ракетну бригаду РФ, базовану в Курську.

 

Нідерландський прокурор Фред Вестербеке заявив, що Joint Investigation Team не є готовою назвати конкретних підозрюваних, та додав: "Можу сказати, що ми входимо зараз до... фінальної фази розслідування. Коли це буде можливим розповісти, ми не можемо сказати зараз, бо попереду ще багато роботи".

 

Як пише The Telegraph, на підставі фото- та відеоматеріалів слідству вдалося встановити достеменний маршрут ракетного комплексу з Курська на територію України.

 

Проте, як підкреслив Фред Вестербеке, "хоча ми здобули багато доказів і підтверджень, ми не готові" висувати обвинувачення.

 

Прокурори ознайомили зі своїми напрацюваннями російську сторону, та досі не отримали з Москви жодної відповіді. 

 

24.05.2018