Палії сухої трави на Бродівщині знищили 3,5 га рідкісних рослин в заказнику.

 

У Бродівському районі Львівщини на території заказника «Кемпа» через випалювання сухої трави пожежа охопила майже 3,5 га, інформує управління Держекоінспекції у Львівській області.

 

«Порушено ст.7, 26 Закону України "Про природно заповідний фонд". Подія містить ознаки статті 252 Кримінального кодексу України – "умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об'єктів природно-заповідного фонду"», – зазначили в Держекоінспекції.

 

Відтак на 3,5 га заказника знищена вся рослинність. Розмір шкоди не розраховувався, адже неможливо встановити кількість знищених рослин «скрученика приємного», задля охорони якого створювався цей заповідник.


Скрученик приємний, що його в Європі називають рідкісною орхідеєю, який занесений у Червону книгу України. Фото: ЛНУ ім. І.Франка

 

Пожежа, імовірно, трапилася ще 6 травня і була ліквідована Бродівським районним відділом ГУ ДСНС України у Львівській області. Проте в Держекоінспекції дізналися про це лише після проведення перевірки.

 

Необхідні матеріали про порушення природоохоронного законодавства скерували до прокуратури Львівської області. 

 

«Державна екологічна інспекція у Львівській області вкотре закликає не допускати самовільного випалювання сухої рослинності та її залишків і пам’ятати про нищівну шкоду, яка завдається природі внаслідок пожеж в екосистемах», – закликають екологи.

 

Загалом площа ботанічного заказника місцевого значення «Кемпа» становить 10 га. Він входить до складу природно-заповідного фонду України, що охороняється як національне надбання і є складовою частиною світової системи природних територій і об’єктів, що перебувають під особливою охороною. Також на частині території заказника розташовані шляхи переміщення зубра та місця проживання багатьох тварин.

 

Заказник створений ще 1984 року з метою охорони і збереження рідкісної для України рослини – скрученика приємного. Заповідний об’єкт розташований у Бродівському районі між селом Лагодів і містом Броди на відстані 1,5 км від м. Броди.

24.05.2018