ЄУ розглядає можливість запровадження санкцій щодо Венесуели.

Тим часом венесуельська влада виганяє з країни американських дипломатів.

 

 

Про те, що Європейська Унія розглядає можливість введення санкцій проти Венесуели, заявила верховна представниця ЄУ з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Моґеріні під час свого виступу у вівторок, 22 травня. За її словами, для виходу з нинішньої кризи Венесуела «потребує невідкладного політичного рішення».

 

«Вибори президента Венесуели, які відбулися в неділю, могли дати її громадянам можливість шляхом демократичного, вільного і прозорого процесу висловити свою волю і таким чином визначити майбутнє країни. Однак голосування не відповідало навіть мінімальним міжнародним стандартам і пройшло без пошанівку до політичного плюралізму, демократії, прозорості та верховенства права», – підкреслила Федеріка Моґеріні.

 

Голова європейської дипломатії вказала на численні порушення під час виборів у Венесуелі, зокрема на купування голосів виборців. Крім того, вона наголосила на значних перешкодах для участі у виборах опозиційних партій та їхніх керівників.

 

Тим часом президент Венесуели Ніколас Мадуро заявив, виступаючи на телебаченні, що висилає з країни високопоставленого дипломата США. Мова йде про тимчасового повіреного у справах Сполучених Штатів Тодда Робінсона (Todd Robinson). Його оголошено у Венесуелі персоною нон ґрата. Робінсон повинен полишити країну разом зі заступником протягом 48 годин. Мадуро звинуватив дипломатів у втручанні у внутрішні справи країни і змові проти венесуельського уряду. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Нагадаємо, що 20 травня Ніколас Мадуро знову переміг на президентських виборах. За даними Національної виборчої ради  Венесуели, чинний президент набрав 68 відсотків голосів. Коаліція опозиційних партій «Блок демократичної єдності» бойкотувала вибори.

 

Уряди більшості країн Південної Америки відкликали своїх амбасадорів з Венесуели для консультацій. Президент США Дональд Трамп заявив, що Вашінґтон не визнає результатів президентських виборів у цій країні і підписав указ про посилення санкцій проти Венесуели.

23.05.2018