Чинний президент Ніколас Мадуро очікувано виграв вибори у Венесуелі.

Проте Захід не має наміру визнавати результатів венесуельських виборів.

 

 

Вибори президента Венесуели відбулися в неділю, 20 травня. Через кілька годин після закриття виборчих дільниць Національна виборча рада оголосила про перемогу чинного президента Ніколаса Мадуро. За даними ЦВК, він нібито набрав 5,8 мільйона голосів (приблизно 68%). Таким чином він значно випередив своїх основних конкурентів – голову партії «Прогресивний авангард» Енрі Фалькона (Henri Falcon), за котрого проголосувало 1,5 мільйона венесуельців, і колишнього священнослужителя Ксавьера Бертуччо (Javier Bertucci), котрого підтримали 800 тисяч виборців. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Коаліція опозиційних партій «Блок демократичної єдності» бойкотувала вибори. На думку представників опозиційного блоку, вибори були таким собі «шоу уряду для симуляції леґітимності». Раніше багато представників опозиції або були відсторонені від участі у виборах, або ув'язнені. Деякі з них були змушені виїхати за кордон.

 

Вибори президента мали, згідно з попереднім графіком, відбутися в грудні 2018 року, але Національні установчі збори, які складаються в основному з прихильників Мадуро, перенесли дату на травень.

 

Президент Венесуели обирається на 6 років. Мадуро обіймає посаду глави держави з квітня 2013 року. Сполучені Штати і Європейська Унія заявили про те, що не мають наміру визнавати результати виборів.

 

21.05.2018