В ПАРЄ покарали чотирьох депутатів, підозрюваних у корупції.

Під санкції знову потрапив  колишній президент Асамблеї Педро Аґрамунт.

 

                                        Педро Аґрамунт

 

Регламентний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи у вівторок, 15 травня, на зустрічі в Парижі обрав покарання для депутатів, котрих підозрюють у корупційних діях на користь Азербайджану. Цю інформацію повідомило видання «Європейська правда» з покликом на інформацію голови української делегації в ПАРЄ Володимира Ар’єва.

 

За словами Ар’єва, комітет погодився з необхідністю покарати депутатів попри те, що юридично їхня вина ще не доведена. Рішення базувалося на доповіді зовнішньої слідчої групи про системну корупцію в ПАРЄ. «Регламентний комітет визнав Педро Аґрамунта, Жорді Шуклу, Чезара Преду і Самеда Сеїдова винними в серйозному порушенні кодексу поведінки Асамблеї», – повідомив Ар’єв.

 

За правилами ПАРЄ, регламентний комітет має повноваження самостійно, без погодження з Асамблеєю, накладати санкції на депутатів-порушників. Найжорсткіші обмеження запроваджені проти екс-президента Асамблеї Педро Аґрамунта. «Всі четверо депутатів позбавлені всіх передбачених правилами прав, окрім права голосу і права подавати проекти документів. Санкції проти Аґрамунта запроваджені на 10 років, проти решти – на два роки», – зазначив Ар’єв.

 

Рішення комітету наразі ще не опубліковане, але цю інформацію підтвердили також інші учасники засідання. За їхніми словами, на засіданні був присутній Педро Аґрамунт. Як стверджують, він був вкрай обурений доповіддю, яка дійшла висновку про високу імовірність його залученості до корупції.

 

Нагадаємо, що у жовтні 2017 року Педро Аґрамунт був змушений подати до демісії з посади президента ПАРЄ. Ще в квітні того ж року Бюро Асамблеї висловило йому вотум недовіри й позбавило його права офіційно репрезентувати організацію. Причиною цього стала його скандальна поїздка до Дамаска разом із російськими депутатами і зустріч зі сирійським президентом Башаром Асадом у березні 2017 року.

 

Окрім того, Аґрамунт неодноразово дозволяв собі відверто проросійські висловлювання. Зокрема, він активно закликав до скасування санкцій для російської делегації ПАРЄ. Нагадаємо, ще 2014 року ПАРЄ через анексію Криму Росією ухвалила резолюції, якою позбавила російську делегацію права голосу на сесії.

15.05.2018