Журналісти оприлюднили компромат про підкуп Онищенком Юлії Тимошенко.

 

Проект журналістських розлідувань "Слідство.Інфо" оприлюднив фотокопії переписки між народним депутатом-утікачем Олександром Онищенком та керівниками фракції Блоку Петра Порошенка, в котрій ішлося про підкуп політичної команди Юлії Тимошенко з метою отримання голосів на підтримку важливих для БПП рішень.

 

Про це йдеться в розслідуванні, оприлюдненому на сайті "Слідство.Інфо".

 

Згідно з копіями матеріалів, до переписки були залучені народні депутати Ігор Кононенко та Сергій Березенко, а також фінансовий радник глави держави Макар Пасенюк.

 

Вони провадили листування російською мовою, використовуючи сленґові терміни: "дєвушка", "мадам" (про політичну лідерку), "кніжка", "докумєнти", "подарочєк" (гроші).

 

Однією з функцій Онищенка, коли він іще перебував в Україні, було посередництво між Порошенком і Тимошенко, принаймні між 2014 та 2016 роками. Саме в той час Президент мав потребу проводити через Верховну Раду чимало законів та затверджувати призначення потрібних кандидатур. Нестачу голосів президентської сили якраз і могла забезпечити парламентська фракція "Батьківщини".

 

Зокрема, журналісти наводять як приклад події травня 2015 року, коли український парламент готувався голосувати за призначення нового голови Фонду державного майна. "Лідер президентської фракції Юрій Луценко особисто пропонує на цю посаду Ігоря Білоуса, колишнього керівника Державної фіскальної служби, якого підозрюють у службових зловживаннях. У цей час на мобільний телефон народного депутата Олександра Онищенка приходить повідомлення. Це депутат від Блоку Петра Порошенка Сергій Березенко просить його домовитися з Юлією Тимошенко про підтримку в голосуванні: “Нужна поддержка по Билоусу от мадам”. Онищенко погоджується, і за кілька годин Білоус отримує посаду. Наступного дня нардеп-посередник відзвітував: “Документы получили”.

 

Також "Слідство.інфо" описує переговори щодо призначення членом Вищої ради юстиції Олексія Маловацького, який раніше працював у виборчому штабі Порошенка. "Президентська фракція активно шукає голоси в парламенті за свого кандидата, але у фракції “Батьківщина”, схоже, немає єдності щодо підтримки Маловацького. У цей час Онищенко отримує повідомлення від наближеного до Президента народного депутата Ігоря Кононенка: “Саша, переговори с Юлей о поддержке нашей кандидатуры (Маловацкий) в ВРЮ (тайное голосование планируется в четверг). Там Власенко против”. Через певний час нардеп відповів, що все домовлено і Юлія Тимошенко чекає розрахунку за голосування. Тим часом помітно нервує народний депутат Березенко: “Она сказала фракции, что свободное голосование. Будет от силы 7 человек. Слова Власенко. Это не договоренность!” Проблема ускладнюється, оскільки голосування має бути таємним – бюлетенями. Може не допомогти навіть команда лідерки фракції – підтримати Маловацького, а проконтролювати таке голосування неможливо. Втім нардеп Березенко наполягає: “Надо визуально проконтролировать, сколько их, или забрать бюллетени”. Онищенко запевняє: “Ок. Кроме Власенко,все будут голосовать. Это от нее.”... Наступного дня, 20 травня 2015 року, Онищенко пише повідомлення Сергію Березенку: “Документы получили”.

 

Журналісти зазначають, що скопіювали Онищенкову переписку з його телефона під час зустрічі на французькому курорті Куршевель півтора року тому.

 

Учасники компрометуючої переписки заперечують підозри про ведення переговорів. Сергій Березенко та його колега із фракції Ігор Кононенко, як і опозиціонерка Юлія Тимошенко, відкинули закиди про купівлю голосів фракції "Батьківщини". Прес-служба Макара Пасенюка закликала не поширювати недостовірної інформації. “Ні, категорично ні! Цього не може бути!” – заявила Тимошенко.

 

Натомість сам Олександр Онищенко в своєму дописі на Facebook ствердив, що не надавав журналістам доступу до своєї переписки, й звинуватив їх у монтуванні неправдивих ілюстрацій. Водночас Онищенко підтвердив інформацію, що мав зустріч зі співавтором програми Дмитром Гнапом.

 

Пан Гнап пов'язує заперечення Олександра Онищенка з тим, що він після тодішнього періоду озлобленості на Юлію Тимошенко тепер покладає сподівання на порозуміння з нею в контексті майбутніх виборів. "Тоді, в грудні 2016-го в Куршевелі, коли ми з ним зустрілися, він був злим на Тимошенко за те, що вона особисто і частина її фракції підтримали зняття з нього депутатської недоторканності. Отож, він особливо не заперечував проти передачі нам "маленьких таємниць" щодо співпраці Тимошенко з оточенням Президента. І відверто заявив в інтерв'ю, що був посередником між ними. Але минуло 1,5 року. Тепер його давня знайома Тимошенко – фаворит президентських перегонів... Аж тут така напасть! Журналісти пригадали йому минуле. Про яке він так необачно проговорився в Куршевелі. Ще й дав перефотографувати докази", – прокоментував Гнап у себе на Facebook.

 

11.05.2018