Сувої Мертвого моря: виявили приховані тексти

 

На деяких дотепер не досліджених фрагментах рукописів Мертвого моря археологи виявили приховані тексти. Лише найсучасніші техніки аналізу дали змогу побачити єврейські букви на тому пергаменті, який здавався зовсім не списаним. Фрагменти текстів можуть засвідчити, зокрема, існування ще невідомих сувоїв, інші ж дають нові свідчення про вже відомі рукописи, сказали вчені.




Неочищений фрагмент сувою (зліва) та оброблений клаптик з видимим текстом. Зображення: Shai Halevi/ The Leon Levy Dead Sea Scrolls Digital Library.


 

Йдеться про, мабуть, найвідоміші рукописи світу – приблизно 70 років тому в печері Кумрану на Мертвому морі бедуїни виявили глиняні посудини, а в них – численні сувої та фрагменти пергаменту. Детальніше дослідження засвідчило, що сувої датуються від 250 року до нашої ери до 50 року нашої ери і містять тексти Старого завіту та біблійні коментарі – унікальні документи єврейського духовного життя на зорі християнства.

 

Проте не всі фрагменти пергаменту, знайдені в Кумрані, дотепер проаналізували та розшифрували. Деякі археологи з 50-их рр. ХХ століття тримали ці клаптики в коробках для сигар і забували про них. Адже, порівняно з краще збереженими та більшими частинами сувоїв, фрагменти здавалися неважливими: деякі були розламані, інші – склеєні з багатьох шарів, і розпізнати їхні тексти було неможливо.

 

«Нещодавно ці фрагменти почистили до того стану, в якому вони були знайдені», – сказав Орен Аблеман (Oren Ableman) з Ізраїльського управління старожитностями. Він разом зі своїми колегами дослідив 82 шматки цих забутих фрагментів, що залишилися від колись цілих сувоїв, і при цьому вчені вдалися до найсучасніших методик.

 

Вони піддали крихкі, часто завбільшки сантиметр, фрагменти мультиспектральному аналізові. «Вже на першому фрагменті я побачив, як проявляються букви, – повідомив Аблеман. – Тоді я вже знав, що тут – багате поле для досліджень».

 

Як з’ясувалося, під почорнілою, здавалося, несписаною поверхнею одразу кількох фрагментів пергаменту ховалися єврейські тексти. Деколи на цих клаптиках було одне слово, деколи на них можна було прочитати цілі текстові уривки.

 

Серед них – біблійні тексти з Третьої та П’ятої книг Мойсея, повідомили археологи на конференції в Єрусалимі. Специфіка шрифтів і змісту надала вченим змогу зіставити ці щойно розшифровані фрагменти з уже відомими сувоями Мертвого моря.

 

Один з уривків містив слова, які вказують на приналежність до сувоїв Великих псалмів – однієї з найбільших та найкраще збережених Кумранських знахідок. «Новий фрагмент законсервував частину псалма 147:1, – повідомили вчені. – І він доводить, що тексти псалмів були дещо коротшими, ніж в сучасній редакції».

 

Інший фрагмент, імовірно, належить до Храмового сувою – тексту, в якому збережені інструкції для проведення храмових ритуалів. Дотепер було суперечливо, чи в Кумранській печері-11 знайшли дві чи три копії цього тексту. «Новий фрагмент свідчить на користь теорії, що існує третя копія тексту», – вважають археологи.

 

Особливо захоплює третій фрагмент сувою: на ньому є букви дуже старої форми івриту, а його зміст не відповідає жодному іншому сьогодні відомому сувою. «Це дає підстави припустити, що цей фрагмент належить ще невідомому рукописові», – сказали вчені.

 

Тепер вони сподіваються знайти інші деталі цього невідомого тексту. Шанси на успіх видаються непоганими, адже на дослідження чекають ще 20 сигарних коробок з фрагментами сувоїв. У деяких з них зберігають майже 100 уривків, в інших – два чи три, повідомив Аблеман. Щоправда, ще не ясно, чи передбачений бюджет для комплексного їхнього аналізу.

 


Qumran-Schriftrollen: Verborgene Texte enthüllt

Israel Antiquities Authority, Haaretz, The Times of Israel, 09/05/2018

Зреферувала С. К.

11.05.2018