Порошенко відбув переговори із Меркель та Макроном.

 

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент Франції Еммануель Макрон підтримують позицію України щодо неможливості виконання безпекового компонента "мінських домовленостей" без запровадження миротворчої місії ООН.

 

Про це заявив Президент Петро Порошенко під час брифінгу за результатами зустрічі з лідерами ФРН та Франції в Ахені, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Безпековий компонент "мінських домовленостей", як показує практика, неможливо виконати без повноцінної миротворчої місії на окупованому українському Донбасі. Хотів би подякувати, що і канцлер Німеччини, і президент Франції підтримали цю позицію України, так само, як це зробили й наші американські партнери", – сказав він.

 

Порошенко підкреслив, що ключовою позицією для України є те, що росіяни мають підтримати проект резолюції, де була б чітко імплементована дорожня карта з урахуванням мінських домовленостей і з урахуванням миротворців. Саме ці положення, за його словами, повинні бути включені в рішення Ради безпеки ООН.

 

Водночас Президент зазначив, що поінформував лідерів Німеччини та Франції про ескалацію бойових дій з боку російсько-терористичних військ на Донбасі.

 

Під час переговорів також порушували питання визволення політв'язнів.

 

"Обговорили і гуманітарний компонент, включно із заручниками, яких утримують незаконно на окупованій території, включаючи українських військовослужбовців і політичних в’язнів, яких незаконно утримують в Росії. Були чітко названі прізвища", – підкреслив Порошенко.

 

Президент додав, що у розмові було "чітко розділено" питання звільнення заручників з ОРДЛО та політв’язнів із РФ.

 

На переговорах Порошенко також порушив питання запровадження додаткових санкцій проти організаторів незаконних виборів президента Росії на території окупованого Криму.

 

"Ми говорили про деокупацію Криму і запровадженя санкцій за проведення незаконних виборів. Ми координуємо дії і пакет санкцій щодо імлементації "мінських домовленостей", і припинення агресії Росії на Донбасі нерозривно пов'язане з пакетом санкцій за незаконну анексію Криму", – сказав Порошенко.

 

Він також поінформував, що питання запровадження додаткових "кримських" санкцій порушували і під час його розмови з головою Європейської ради Дональдом Туском.

 

"Ми дуже ретельно обговорили політику санкцій. Санкції мають бути продовжені і запроваджені нові додаткові санкції, особливо для тих, хто брав участь в організації і проводенні незаконних виборів у Криму", – зазначив Президент.

 

10.05.2018