Митники передали науковій бібліотеці 22 цінні видання.

 

22 видання у 43 примірниках, які становлять історичну та культурну цінність, працівники Львівської митниці ДФС передали Львівській національній науковій бібліотеці України імені В. Стефаника, інформує ДФС у Львівській області.

 

«Свого часу ці видання затримали під час спроби незаконного вивезення за межі України. Після мистецтвознавчих експертиз, рішень судів та Експертної ради з питань безоплатної передачі вилучених або конфіскованих культурних цінностей, обернених, відповідно до закону, в дохід держави, їх передали на постійне зберігання до бібліотеки імені В. Стефаника», – ідеться в повідомленні.

 

Це багатотиражні видання переважно кінця ХІХ- ХХ ст. Особливо цінним є «Кобзар» Т. Г. Шевченка 1907 року випуску – одне з перших на той час повних видань. Також цінність становить стародрук Біблія (у двох томах) – рідкісне видання, багато ілюстроване. Експерти констатують наявність близько 10 таких примірників у європейських книгозібраннях, а у фондах ЛННБ такого видання не було.

 

Всі конфісковані книги, передані до бібліотеки, будуть описані, збережені та доступні користувачам.

 

Невдовзі на підставі рішення Експертної ради з питань безоплатної передачі вилучених або конфіскованих культурних цінностей, обернених в дохід держави, працівники Львівської митниці також передадуть різним релігійним закладам 30 старовинних ікон.

10.05.2018