Сенат США розсекретив частину доповіді про вплив РФ на вибори в США.

У документі зазначено, що кампанію з втручання у вибори американського президента 2016 року ініціював Володимир Путін.

 

 

Комітет з розвідки Сенату США опублікував розсекречену частину доповіді, датовану січнем 2017 року і підготовлену за участі Центрального розвідувального управління, Федерального бюро розслідувань і Аґенції національної безпеки. У документі, розміщеному у вівторок, 8 травня, на сайті Комітету, йдеться про те, що Кремль втручався в хід президентських виборів в США 2016 року. При цьому Москва віддавала явну перевагу кандидатові від республіканців Дональдові Трампу.

 

Президент РФ Володимир Путін особисто розпорядився розпочати кампанію з впливу на президентські перегони в США в 2016 році, впевнені автори доповіді. При цьому, на їхню думку, метою Москви був підрив віри суспільства в демократичний процес в США, дискредитація суперниці Трампа Гілларі Клінтон і зниження її шансів на перемогу.

 

При цьому кампанія Москви з втручання в американські вибори була різнобічною та скоординованою. Її проводили за участі державних ЗМІ і агентств, гакерів, проплачених «тролів», блогерів і спецслужб.

 

Автори доповіді дійшли висновку, що пов'язані з російським урядом гакери здійснювали кібератаки на американські виборчкоми. При цьому йдеться про «безпрецедентну і скоординовану кампанію в кіберпросторі, спрямовану на інфраструктуру виборчкомів». Зокрема, кіберзлочинці шукали вразливі місця в базах даних і робили спроби зламів. Інколи ці спроби були успішними, вказано в документі.

09.05.2018