Названі імена підозрюваних в обстрілі Маріуполя російських офіцерів.

 

Міжнародна група розслідувачів Bellingcat та Служба безпеки України повідомили імена російських військових, які, за їхніми словами, брали участь в операції, наслідком якої став обстріл житлових кварталів Маріуполя з «Градів» у січні 2015 року, передає ВВС Україна.

 

Від того обстрілу, за даними української влади, загинули 29 людей, 92 були поранені.

 

Група Bellingcat повідомила про результати розслідування, проведеного «завдяки доступу до аудіо- і відеоданих, поданих українською владою в Міжнародний суд ООН в рамках розгляду справи проти Росії», учора вранці.

 

За даними організації, за день до обстрілу Маріуполя, що стався 24 січня 2015 року, з Росії в Україну переправили дві батареї ракетних систем залпового вогню (РСЗВ). Вранці 24 січня 2015 року батареї розгорнули поряд з селом Безіменне з метою обстрілів міста Маріуполя та його околиць, а після ударів їх повернули в Росію.

 

Імена російських офіцерів, які, за словами групи, на різних рівнях командували батареєю РСЗВ, це – генерал-майор Степан Ярощук та полковник Олександр Цаплюк.

 

Ці ж дані підтвердили і в СБУ, заявивши, що висунули звинувачення підозрюваним в обстрілах.

 

За даними української спецслужби, участь в обстрілах брали підрозділи 200-ї Печенігської окремої мотострілецької бригади та 2-ї Гвардійської Таманської мотострілецької дивізії, військовослужбовці якої цього року братимуть участь в параді на Червоній площі.

 

Голова СБУ Василь Грицак повідомив, що 11 російським військовим та бойовикам «ДНР», підозрюваним у причетності до обстрілів, повідомили про підозру у вчиненні теракту та веденні агресивних воєнних дій.

 

Причетними до обстрілу Маріуполя в СБУ вважають російських офіцерів Степана Ярощука, Олександра Цаплюка, Максима Власова з позивним «Югра», Сергія Юрченка з позивним «Воронеж», Олександра Грунчева з позивним «Терек» та Олександра Муратова.

 

Також в українському відомстві покладають відповідальність за злочин на бойовиків – громадянина Росії Грайра Єгіазаряна з позивним «Саранск», громадян України – Сергія Пономаренка з позивним «Террорист», Олександра Євтодія з позивним «Пепел», Олександра Мельника з позивним «Жульєн», Артема Ступака з позивним «Рижий».

 

«Висновки розслідування найближчим часом будуть передані до Міжнародного суду ООН за позовом України щодо порушення Росією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму 1999 року та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації 1965 року», – зазначив Василь Грицак.

08.05.2018